Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ugrásszerűen nőtt a bulinegyed forgalma a NAV ellenőrzése alatt

2017-07-19 10:56:00

Mintegy 35 ezerrel több nyugtát és 62 millió forinttal több bevételt regisztráltak az online pénztárgépekben, mint a korábbi, hasonló időszakokban, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Budapest VI. és VII. kerületében lévő bulinegyedben az adótraffipax rendszerében előre bejelentett hatnapos ellenőrzéssorozatot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és a rendőrséggel közösen - közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

    Az ellenőrzött vendéglátóhelyek mindegyikénél találtak élelmiszerbiztonsági hiányosságokat, minden másodiknál jövedéki visszaélések derültek ki, a pénzügyőrök  300 liter zárjegy nélküli vagy az előírt alkoholfoktól lényegesen eltérő italt lefoglaltak. Emellett mintegy ötmillió forint végrehajtható tartozást is beszedtek a NAV munkatársai.
    Volt olyan vállalkozás, amely a rendes heti forgalmának négyszeresét jelentette be az akció hetére, majd az ellenőrzések után a forgalma visszaállt a korábbi szintre. Olyan egység is akadt, amely éppen az akció hetében zárt be "technikai okok miatt", azonban előtte és utána zavartalanul működött. Ezek a vállalkozások a NAV visszatérő ellenőrzéseire számíthatnak - jegyezték meg.
     Az érintett gazdálkodók összesen tízmillió forintos nagyságrendű bírságra számíthatnak.
    A Nébih közleménye arról számolt be, hogy a razzia során 43 egységet ellenőriztek, 169 alkoholos termék tételt zároltak és 47 hatósági eljárás indult.  A vendéglátás élelmiszer-biztonsági előírásai szempontjából ellenőrzött 8 létesítményből egy vendéglátóhely teljes körű működését, míg további 6 üzletben az ételkészítő tevékenységet azonnali hatállyal  felfüggesztették a Nébih ellenőrei.