Auguszta napja van. | 2024.03.29

Völner: Soros Györggyel szemben kitartunk a határzár mellett

2017-07-18 19:25:00

Soros Györggyel szemben Magyarország kitart a határzár mellett, amellyel Európa schengeni határait és az országot is védi, óvja a közbiztonságot és segítséget nyújt a nyugat-európai országokat sújtó terrorista cselekmények megelőzésében - hangsúlyozta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

    Völner Pál azzal összefüggésben beszélt erről, hogy Magyarország megválaszolta az Európai Bizottság legutóbbi felszólítását, amelyben a testület a határőrizettel kapcsolatos szabályozást kifogásolta.
    Az államtitkár szerint ez a szabályozás valóban "ellene megy a Soros György által felvetett tervnek, amely évente több százezer migránst kíván betelepíteni Európába". A kerítés ugyanis fizikailag akadályozza meg bejutásukat az országba, az élőerős védelem pedig a mégis átjutókat visszaszállítja a határra, ahol a tranzitzónában kérvényezhetik a menekültstátuszt.
    "Ellentétben azzal, amit a jogvédők, embercsempészek és Soros György szeretne elérni, a magyar szabályozás - szigorúan a nemzetközi normákhoz igazodva - csak azokban az esetekben adja meg a menekültstátuszt, amikor valóban abból az országból, ahonnan érkezett a menekült, az életét veszély fenyegeti" - fogalmazott Völner Pál. Hozzátette: a menekültekről szóló szabályozás pedig szigorúan a genfi egyezmény keretei között vizsgálja azt, hogy szükséges-e megadni a kérelmezőnek ezt a státuszt.
    Az államtitkár rámutatott: Szerbia felől még egyetlen bevándorló sem tudta bizonyítani, hogy az életét ott veszély fenyegetné. Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió a többi közt azt is vitatja, hogy Szerbia biztonságos ország lenne, de szerinte ez a magyar álláspont védhető, hiszen Szerbia az unióhoz akar csatlakozni, uniós programokban vesz részt, menekültellátó rendszerét pedig az unió támogatja.
    Völner Pál "védhetőnek" nevezte a kifogásolt szabályozásnak azt a részét is, amely arra irányul, hogy a menekültek ellátásként nem pénzbeni támogatást kapnak. Hozzátette, a magyar állam a szükségleteiket más formában biztosítja: a tranzitzónán belül vezeték nélküli internet, televízió, a családoknak játszótér is a rendelkezésére áll. Azt egy legutóbbi bizottsági jelentés is megerősítette, hogy a kiskorúakat nem fenyegeti veszély ebben a zónában - jegyezte meg.
    Újságírói kérdésre az államtitkár arról is beszélt, vélelmezi, hogy a Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárási sorozat folytatódni fog, ezek ugyanis "egy tőről fakadnak". Szerinte mindaddig fennáll majd ez, "amíg nem tudják elfogadni, hogy a nemzeti identitás része az, hogy kikkel akarunk élni".