Sára napja van. | 2020.01.19 | MNB középárfolyam:

Egerszeg Búcsút rendeznek a Göcseji Falumúzeumban

2017-07-18 14:59:42

A régi búcsúk hangulatát idézik fel vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban. A jeles eseményre régi mesterségek bemutatójával, népi együttesek folklórműsoraival, játszóházakkal, gazdag gasztronómia kínálattal készülnek.     

    Zalaegerszegen több évszázados hagyománya van a Mária Magdolna - a város védőszentjének - tiszteletére rendezett búcsúnak - mondta el a keddi sajtótájékoztatón Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület elnöke. Az egyesület tizennyolcadik alkalommal szervezi meg minden év júliusában a hagyományőrző rendezvényt. 
    A Göcseji Falumúzeum és a tőszomszédságában lévő Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit. Az ünnep ökomenikus istentisztelettel kezdődik el a szabadtéri kiállítóhelyen emelt fatemplomban. A pajta-galériában Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a tárlat különlegessége lesz, hogy ezúttal a kisplasztikák mellett a képzőművész néhány képe is látható lesz - ismertette Kocsis Gyula. 
    Major Zsolt, a rendezvény főszervezője kiemelte: a kisgyermekeket a portákon játszóházakba várják, de találkozhatnak az udvarokat benépesítő kisállatokkal is.  
    Nyitva lesz a kovácsműhely, a népi mesterségek bemutatóján az üvegfúvóktól kezdve a bőrművesen át a fazekasokig szinte minden mesterség képviselteti magát. A délutáni órákban a nagyszínpadon helyi hagyományőrző és művészeti együttesek váltják majd egymást. Az olajipari múzeumban Jelen és jövő elnevezésű meglepetés programmal is készülnek, valamint a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja a veterán autók kiállítása és a Magyar Autóklub bemutatója is. 
    A rendezvényen a rendőrség bűnmegelőzési bemutatót tart, a Zalai Különleges Mentők Egyesülete életmentő eszközöket mutat be - mondta el Major Zsolt. 
    Hozzáfűzte: a búcsún adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János Kossuth-díjas magyar szobrász Életfa című alkotásának bronz domborművét. A díjat - amelyet az első Egerszeg Búcsú rendezése előtt egy évvel alapítottak - a város polgárainak szavazata alapján ítélik oda.  
    A búcsú, a régi hagyományok felelevenítése a közösség összetartozását jelképezi - fogalmazott a Göcseji Múzeum igazgatója. Kaján Imre beszélt arról is, hogy a következő évben már a megújult környezetben fogadhatják a vendégeket. A zalaegerszegi falumúzeum fejlesztése a város TOP-keretéből valósul meg.