Sára napja van. | 2020.01.19 | MNB középárfolyam:

Pozsony szankciókat helyezett kilátásba, ha az EB nem lép fel a kettős élelmiszerminőség ellen

2017-07-18 14:58:26

Ha az Európai Bizottság (EB) nem tesz hathatós lépéseket a kettős élelmiszerminőség gyakorlatának megszűntetésére, Szlovákia ősztől egyoldalú intézkedéseket tesz, például csak hazai termékeket enged majd a közétkeztetésbe - jelentette be kedden Robert Fico, szlovák miniszterelnök a pozsonyi kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján.

    A kettős élelmiszerminőségre - egyes multinacionális vállalatok szlovák és kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - még februárban hívta fel a figyelmet a szlovák mezőgazdasági minisztérium egy vizsgálat eredményére hivatkozva. 
    Márciusban a visegrádi négyek (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek Varsóban tartott csúcstalálkozóján is foglalkoztak a problémával. Akkor a szlovák kormányfő - aki a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette - a helyzet sürgős kivizsgálására szólította fel az Európai Unió (EU) illetékes szerveit.
    Robert Fico keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: az ügyben azóta nem történt előrelépés, s így a téma ismét terítékre kerül szerdán a visegrádi csoport kormányfőinek budapesti találkozóján, ahol a helyzet mielőbbi rendezése érdekében várhatóan közös állásfoglalást fogalmaznak meg.
    "Amit az EB eddig az ügyben tett, az abszolút elégtelen" - szögezte le Robert Fico, aki szerint, amíg az uniós szervek csak különböző vizsgáló bizottságok felállítását ígérik, a megoldás nem kerül közelebb, így az ügy "nagy nemzetközi botránnyá" dagad.
    A szlovák kormányfő konkrét példákat felhozva elmondta: a napokban kerültek nyilvánosságra annak - a cseh kormány megbízásából készült - minőség összehasonlító vizsgálatnak az eredményei, amelyek ugyancsak bizonyították a kettős élelmiszerminőség gyakorlatát, egy másik vizsgálat pedig arra is rámutatott, hogy az a az élelmiszerek mellett a drogériai termékeknél is jelen van.
    Robert Fico bírálta az EB-nek, az ügyben szerinte tanúsított tétlenségét. "Bizonyíthatóan viccet csinálnak belőlünk" - mondta, majd kilátásba helyezte, hogy amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség gyakorlatának megszűntetéséért, akkor Szlovákia nyomásgyakorlásként már az ősztől ideiglenes egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik ilyen lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű hazai élelmiszerek használatát engedélyezik. Ezt az intézkedést továbbiak követhetik majd - mondta Robert Fico.