Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bizottságot állított fel Ankara a tisztogatásra vonatkozó panaszok elbírálására

2017-07-17 17:30:00

Bizottságot állított fel a török vezetés hétfőn a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot törvényerejű rendeleteinek következtében a munkaköréből felfüggesztett vagy elbocsátott állami alkalmazottak, valamint a bezárt intézmények, köztük iskolák és médiaorgánumok panaszainak elbírálására - jelentette az Ihlas török hírügynökség.

    Az írásos panasztétellel azok is élhetnek, akik előzetes letartóztatásuk miatt börtönben ülnek. Az érintetteknek két hónapjuk van a fellebbezésre. A 7 fős bizottság az egyes esetekben szavazással dönt arról, hogy ki az, akit újból foglalkoztatni lehet vagy más formában kárpótolni kell. Szóbeli panasztételre, továbbá tanúvallomásra nincs lehetőség. A bizottság határozatai ellen az igazságszolgáltatás később egyéb fellebbezési lehetőséget is biztosít.
    Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter múlt pénteken azt nyilatkozta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amelyhez a hatalomátvételi incidens óta eltelt egy évben 24 ezer 600-an fordultak jogorvoslatért, júniusban elállt 12 ezer 600 akta felülvizsgálatától a török bizottság közelgő felállításának hírére. Az Európai Unió korábban többször aggodalmát fejezte ki a török igazságszolgáltatás helyzetével kapcsolatban.
    Törökországban egy év alatt 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, illetve 38 ezret felfüggesztettek állásából. 134 ezer embert őrizetbe vettek, 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek a haderő, a rendőrség, az igazságszolgáltatás, az oktatás és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelynek kitervelésével Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja. Recep Tayyip Erdogan török államfő a puccskísérlet évfordulóján tartott múlt szombati beszédében közölte: 8500 ember még mindig szökésben van, a rendeleti úton bezárt intézmények száma pedig mintegy 5 ezer.