Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyel miniszter: a V4 példamutató a nyugati civilizáció védelmében

2017-07-13 19:30:00

 

A visegrádi csoport (V4) példát jelent a többi európai ország számára a nyugati civilizáció erősítésében és védelmében - jelentette ki csütörtökön Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter a visegrádi országokból érkezett partnereivel közösen megtartott sajtóértekezleten, Varsóban.

 

    A védelmi tárcák vezetői a V4 júniusban véget ért lengyel soros elnökségét értékelték varsói találkozójukon. A Magyarországot képviselő Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a jelenlegi magyar elnökség prioritásait is ismertette.
    Felszólalásában Vargha Tamás úgy értékelte: Lengyelország olyan időszakban vezette a V4-et, amikor számos változással és bizonytalansággal kellett szembenézni. Az elnökség elejét a Brexit határozta meg, ez hozzájárult az Európai Unió (EU) jövőjéről szóló vita megélénküléséhez - mutatott rá.
    A migrációs válsággal, az EU déli és keleti szomszédságából érkező fenyegetésekkel szembesülve a V4 egységesen állt ki a NATO és az EU fórumain - értékelte a magyar államtitkár.
    Macierewicz beszámolt arról, hogy az utóbbi időszakban a V4 védelmi tárcái a NATO keleti szárnyának megerősítésére koncentráltak, és az EU közös védelmi kezdeményezését is támogatják.
    Aláhúzta: az európai védelmi képességeket a NATO-val együttműködve növelni kell. Fontosnak nevezte, hogy a védelmi kiadások az európai tagországokban is mindenhol elérjék a bruttó hazai termék két százalékát. 
    Antoni Macierewicz úgy vélte: a magyar elnökség alatt sok figyelmet kell majd szentelni a NATO déli szárnyánál jelentkező veszélyeknek. 
    A V4 nemcsak egy közös márka, hanem "példa is a többi európai ország számára, hogyan lehet az együttműködésben és a tapasztalatcserében megerősíteni a nyugati civilizációt, ennek védekezési képességeit az összes fenyegetés iránt" - jelentette ki a lengyel miniszter. "Ez az orosz agresszióra, a terrorizmus veszélyére és a délről fenyegető migrációra is vonatkozik" - fűzte hozzá.
    Beszámolt arról is: a tavaly megalakított, 2019 második félévében újból ügyeletet betöltő visegrádi EU-harccsoportba Ukrajnát is bevonják.
    Peter Gajdos szlovák miniszterhelyettes elmondta: egyeztettek a fegyveripar területén folytatandó együttműködésről a V4 és az EU között is.
    Jakub Landovský, a cseh védelmi tárca miniszterhelyettese egyebek között arról számolt be: hazája parlamentje szerdán jóváhagyta, hogy 2018-ban cseh katonákat küldenek a tavalyi varsói NATO-csúcs értelmében Lettországba telepített nemzetközi zászlóaljba.