Emma napja van. | 2024.04.19

Cigány Zenei Találkozót rendeznek Szécsényben

2017-07-13 18:29:00

 

A zenén keresztül próbálják meg közelebb vinni egymáshoz a roma és nem roma közösségeket, ezzel a szándékkal rendezik meg az első Nógrád Megyei Cigány Zenei Találkozót szombaton Szécsényben - tájékoztatta az MTI-t a szécsényi önkormányzat romareferense.

 

    Oláh Róbert, a találkozó ötletgazdája elmondta: a Talentumok a múltban és a jövőben elnevezésű találkozóval azt akarják megmutatni, hogy a roma emberek is képesek színvonalas produkciókra. Ezzel egyrészt a többségi társadalomban élő előítéleteket szeretnék csökkenteni, másrészt a roma fiatalokat akarják a jó példákkal ösztönözni - tette hozzá.
    A művelődési központban rendezett egész estés gálán a Nógrád megyéből elszármazott cigányzenészek lépnek fel. A harminctagú zenekar művészeti vezetője Patai Zoltán prímás, tagjai között van Horváth Gyula prímás, Sicki Farkas Jenő prímás, Bangó Gyula cimbalomművész, Baranyi László brácsaművész, ifjabb Baranyi László csellóművész és Bobán Béla bőgőművész.
    A műsor operettet, klasszikus és cigányzenét, valamint dzsesszt is felvonultat. Rózsavölgyi Márk, Lehár Ferenc, Brahms, Erkel Ferenc, Hacsaturján, Webber, Monti művei csendülnek fel cigánydalok, cimbalom- és klarinétszólók mellett. 
    A találkozón megemlékeznek az elhunyt zenészekről is.  
    Oláh Róbert kiemelte, hogy a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni. Tervei szerint a következő években pozitív életpályákat, tehetséges roma fiatalokat, értelmiségieket, művészeket mutatnak majd be a rendezvényeken.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó