Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: 2010 óta az ipari termelés 33,8 százalékkal emelkedett

2017-07-12 12:20:00

 

Az ipari termelés 2010 januárja óta 33,8 százalékkal, 2014 óta pedig 17,2 százalékkal emelkedett, az utóbbi eredmény azt jelzi, hogy a régiós országok között Magyarország a korábbi harmadik helyről első helyre lépett elő, ami tovább segíti a kormány iparpolitikáját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatokra reagálva. 

 

    A KSH legfrissebb közlése szerint májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. 
    Az idén májusában 8,8 százalékkal, az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene éves összevetésben, ezzel európai viszonylatban is átlag fölötti a magyar ipari termelés. 
    A közlemény szerint az év ötödik hónapjában az ipar nemzetgazdasági ágai közül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar 8,8 százalékkal, a csekély súlyú bányászat termelése 42 százalékkal bővült. Az ipari termelés 96 százalékát kitevő feldolgozóipar 13 alágából kettő kivételével mindenhol növekedést mértek. A feldolgozóipari termelés megközelítőleg egyharmadát képviselő járműgyártás kibocsátása 10,7 százalékkal bővült 2016. májushoz képest. Az elektronikai ipar is jelentősen nőtt, nagyrészt az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően. 
    Kiemelték: a feldolgozóipari alágak 2010-től számított teljesítményét tekintve a járműipar a legsikeresebb, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését, az ágazatban foglalkoztatottak száma pedig több mint a duplájára emelkedett hét év alatt. Ugyanebben az időszakban a gépgyártás több mint 50 százalékkal nőtt. 
    A tárca a tavalyi év visszafogottabb teljesítményét követően továbbra is dinamikusabb ipari termelésbővülésre számít az idén, amelyet az eddig beérkezett adatok és az üzleti hangulatindexek is igazolnak - olvasható az NGM közleményében.