Emma napja van. | 2024.04.19

Az EIB 400 millió euró hitelt nyújt az Eximbanknak

2017-07-11 16:52:00

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 400 millió euró hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére, az Eximbank és a partner kereskedelmi bankok az EIB hitelkeretéből kedvező feltételekkel folyósítanak majd hiteleket elsősorban az exportképes kis- és középvállalkozások számára.

    Az erről szóló megállapodást kedden Budapesten írta alá Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója.
    Az aláírást követő sajtótájékoztatón Urbán Zoltán elmondta: a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgáló 400 millió euró (124 milliárd forint) hitelt a piacinál kedvezményesebb kamatozással nyújtják a vállalkozásoknak.
    A vezérigazgató kérdésre elmondta: tavaly az Eximbank a hasonló hiteleket 0,1 százalékkal nyújtotta a kereskedelmi bankoknak, amelyek 2016-ban átlagosan 1,5 százalékos kamattal folyósították tovább a vállalkozásoknak, a kölcsönök futamideje kettőtől tizenöt évig terjedt.
    Vazil Hudák elmondta: 1990 óta az EIB mintegy 20 milliárd euró hitelt nyújtott a magyar gazdaság fejlesztéseire. 
    Az EIB alelnöke kifejtette: tavaly az EIB a magyarországi beruházások támogatására közel 700 millió eurót fordított, a forrásból a hitelek több mint 40 százalékát a kis- és középvállalkozások (kkv-k) kapták, míg az EIB forrásainak 30 százaléka a környezetvédelmi projekteket, 14 százaléka az infrastruktúrális fejlesztéseket és 12 százaléka az innovációt támogatta.
    Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója kiemelte: az Eximbank folytatja az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kialakított eredményes együttműködést, mivel az EIB-vel közösen elsősorban a magyar kkv-szektor foglalkoztatottságának bővítését kívánják elősegíteni. 
    Rámutatott: az elmúlt évek együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB-forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 000 főt. 
    A 2017-2021-re szóló stratégiai tervvel összhangban az elképzelések szerint az Eximbank erősíti a kkv-k finanszírozását, ehhez biztosít megfelelő alapot a kedden aláírt 400 millió eurós hitelkeret - jelezte a vezérigazgató.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó