Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rendelkezésre állnak a források a radioaktív hulladék elhelyezésére, ártalmatlanítására

2017-07-10 19:47:00

Biztosítottak azok a pénzügyi források, amelyek az atomerőmű üzemeltetésével és leszerelésével keletkező radioaktív hulladékoknak az átmeneti és végleges elhelyezése, biztonságos ártalmatlanítása kapcsán felmerülhetnek - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában. 

    Az államtitkár Sallai R. Benedek LMP-s képviselőnek válaszolt, aki arról érdeklődött, mi a helyzet a működő paksi atomerőművi blokkokban keletkező radioaktív hulladékok elhelyezésével.
    Fónagy János kifejtette: az atomerőmű üzemeltetése során éves szinten kis - évente kevesebb mint 5 köbméter - mennyiségű nagy aktivitású radioaktív hulladék keletkezik, amelyet az atomerőmű területén ideiglenes jelleggel tárolnak az erre a célra kialakított csőkutakban. 
    Az atomerőmű üzemelő blokkjaiban 2016. december 31-ig 102,1 köbméter nagy aktivitású hulladék képződött. A nagy aktivitású hulladékokat az atomerőmű ellenőrzött zónájában kialakított tároló kutakban, a kutakba el nem helyezhető méretű hulladékokat ideiglenes jelleggel az atomerőmű sugárvédelmi szervezete által kijelölt helyiségekben, speciális tároló konténerekben helyezik el. 
    Az atomerőműben 222,8 köbméter tárolókapacitás áll rendelkezésre az üzemeltetés során képződő nagy aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésére. A csőkutakban jelenleg 102,1 köbméter nagy aktivitású hulladékot tárolnak. Az éves keletkezési ütemek figyelembevételével a rendelkezésre álló tárolókapacitás elegendő a meghosszabbított üzemidő végéig. 
    Az üzemidő végén a nagy aktivitású hulladékokat átadják a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-nek a leszereléskor keletkező nagy aktivitású hulladékokkal történő együttes kezelés céljából. A nagy aktivitású hulladékokat mélységi geológiai tárolóban fogják véglegesen elhelyezni. 
    Az államtitkár kitért arra is, hogy a nukleáris fűtőanyagot az orosz AO TVEL szállítja az atomerőműnek. A szerződés az atomerőmű üzemelésének végéig érvényes (beleértve az üzemidő meghosszabbítását). 
    Az atomerőmű leszerelése az engedélyes felelőssége. A leszerelés preferált opciója egy átmeneti időszakot, majd a primerkör 20 évig tartó védett megőrzését és az azt követő lebontást irányozza elő. 
    Az atomerőmű leszerelése alatt a teljesen inaktív, illetve a dekontaminálást (tisztítást) követően felszabadítható anyag 861 142 tonna, amelynek mintegy 83 százaléka különféle minőségű beton, amely újrahasznosítható. A fennmaradó anyag nagy részét képviselő különböző minőségű acélok és színesfémek is újrahasznosíthatók. 
    Az egyéb inert, illetve veszélyes hulladékokat az azok fogadására engedéllyel rendelkező hulladékégetőben vagy hulladéklerakókban ártalmatlanítják. A 240 tonna tömegű felaktiválódott nagy aktivitású hulladéknak minősülő reaktor szerkezeti elemeket - speciális, erre a célra gyártott konténerekben - átmeneti telephelyi tárolást követően mélységi geológiai tárolóban helyezik el véglegesen. 
    Fónagy János válaszában kitér arra is, hogy az atomenergiáról szóló törvény szerint a radioaktív hulladékkezelés és a leszerelés költségeit a nukleáris létesítmény üzemeltetője köteles viselni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba (KNPA) történő befizetés útján. Így a hulladékkezelés költségeit az atomenergia azon alkalmazói viselik, akiknél a hulladék keletkezik. Az alapból kizárólag a törvényben meghatározott tevékenységeket lehet finanszírozni. 
    Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. alapba történő befizetésének éves mértékét a költségvetési törvény határozza meg. Az atomerőmű évente felülvizsgált, és az állami költségvetésbe beépülő tervnek megfelelően teljesít befizetést az alapba, egészen az atomerőmű üzemidejének végéig. 
    Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. alapba történő befizetéseivel - az  alap felhalmozása valamint az állami költségvetés értékmegőrző kamathozzájárulása révén - biztosítottak azok a pénzügyi források, amelyek az atomerőmű üzemeltetésével és leszerelésével keletkező radioaktív hulladékoknak - a nemzetközi gyakorlattal és követelményekkel összhangban lévő - átmeneti és végleges elhelyezése, biztonságos ártalmatlanítása kapcsán felmerülhetnek - közölte az államtitkár.