Auguszta napja van. | 2024.03.29

Idén is több ezren vesznek részt a srebrenicai békemenetben

2017-07-09 15:39:00

Idén is több ezren vesznek részt a srebrenicai békemenetben, amely szombaton indult a bosznia-hercegovinai Tuzla melletti Nezuk faluból, és hétfő este érkezik meg Srebrenicába, ahol kedden a huszonkét évvel ezelőtti mészárlásról emlékeznek meg.

    A mintegy ötezer résztvevő 110 kilométert tesz meg három nap alatt, ellentétes irányban azt az útvonalat, amelyen a srebrenicai muszlimok 1995-ben menekültek a tömegmészárlás elől.
    A srebrenicai mészárlás 22. évfordulója alkalmából kedden tartanak megemlékezést a Srebrenicától északra fekvő Potocari faluban kialakított emlékhelyen. Ennek keretében 70 újonnan azonosított áldozatot temetnek el, és ezzel 6574-re nő az oda temetett áldozatok száma.
    A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. 
    A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni.