Emma napja van. | 2024.04.19

Az Európa Tanács az őrizetbe vett jogvédők szabadon bocsátására szólította fel Törökországot

2017-07-07 13:40:00

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken felszólította a török hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon az Amnesty International törökországi szervezetének vezetőjét és hét másik jogvédőt, akiket az előző napon vettek őrizetbe.

    A lett emberi jogi biztos "rendkívül súlyos" aggodalmát fejezte ki a csütörtöki őrizetbe vételek miatt, illetve arra sürgette Ankarát, hogy hagyjon fel a civil társadalom munkájába való önkényes beavatkozással.
    A török rendőrség nem adott magyarázatot a történtekre, Nils Muiznieks viszont arról számolt be pénteki közleményében, hogy tudomása szerint az ismert aktivistákat terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel vádolják.
    Mint írta: "sajnos, egyre gyakoribb jelenség Törökországban, hogy büntetőeljárást indítanak emberi jogvédők ellen olyan tevékenységek miatt, amelyeknek védelmet kellene élvezniük az Emberi Jogok Európai Egyezménye értelmében".
    Törökországban a tavaly nyári sikertelen puccskísérlet óta Recep Tayyip Erdogan államfő megszilárdította hatalmát és óriási tisztogatást hajtott végre a teljes államapparátusban. Körülbelül 50 ezer embert őrizetbe vettek, 150 ezret pedig elbocsátottak állásából arra hivatkozva, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban álltak a hatalomátvételi kísérletért felelősnek kikiáltott Fethullah Gülennel és szervezetével, amely Erdogan szerint párhuzamos államot épített ki az államigazgatásban.