Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: az államháztartás idei első féléves hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki

2017-07-06 16:21:00

 

Az államháztartás központi alrendszerének (önkormányzatok nélküli) első féléves hiánya 911,2 milliárd forintot tett ki, a júniusi deficit 697,9 milliárd forint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

 

    A féléves hiány az idénre tervezett 78,12 százaléka.
    A féléves hiányon belül a központi költségvetés 902,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 110,5 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok 101,7 milliárd forintos többletet értek el. 
    Az első öt hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 213,4 milliárd forint volt, májusban a központi alrendszer 91,9 milliárd forintos hiánnyal zárt.
    Tavaly az első hat hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 402,1 milliárd forintot tett ki, 2016 júniusában a központi alrendszer deficitje 388,9 milliárd forintra rúgott.
    Az NGM közleményében rámutatnak: főként az egyre nagyobb számú nyertes uniós projektek finanszírozásának, az aktuálissá vált kamatkiadások, illetve a lakásépítési támogatások felfutásának eredményként emelkedett 911,2 milliárd forintra az államháztartás központi alrendszerének halmozott hiánya az év első felében. 
    Kiemelik: a hiány alakulása a tervezettnek megfelelő, az uniós módszertan szerinti éves 2,4 százalékos hiánycél pedig biztonsággal teljesíthető.
    A közlemény szerint jelentősen növekedtek az uniós pályázatokat hazai forrásból megelőlegező kifizetések, összegük elérte a 1046,2 milliárd forintot. Mivel tavaly ilyenkor ez az összeg 467,4 milliárd forint volt, ez is egyértelműen jelzi, hogy reális a 2017-re kitűzött fejlesztéspolitikai célok elérése - mutatott rá az NGM. Hozzátették, hogy a költségvetésbe beérkező uniós bevételek nagyságrendje az uniós kifizetésektől továbbra is lényegesen elmarad. 
    Kitérnek arra, hogy az előző évhez képest dinamikusan emelkednek a lakásépítési támogatások, ami a kormány otthonteremtési politikájának sikerességét igazolja. A kamatkiadásokat növelte, hogy júniusban több kötvénysorozatnál is aktuálissá vált a kamatok kifizetése.
    A foglalkoztatáshoz kapcsolódó bevételeknél (személyi jövedelemadó és a kapcsolódó járulékok) magasabb összegek teljesültek. Miután egyre népszerűebb a kisadózók tételes adója (kata), ezen a soron ugyancsak növekedés tapasztalható. 
    Az NGM a közleményében arra is rámutat, hogy a kormány meghozott foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek (a tavaly novemberi béremelési és adócsökkentési megállapodásnak) köszönhetően egyre több embernek van munkája, ezzel együtt hónapról-hónapra emelkednek a reálbérek, több pénzt hagyva a családok pénztárcájában. Ez ösztönzőleg hat mind a fogyasztás bővülésére, mind pedig a megtakarítások növekedésére, ami együttesen jelzi a hazai életszínvonal pozitív alakulását.