Csongor napja van. | 2024.04.16

Elemzők szerint tovább nőhet az ipari termelés az idén

2017-07-06 15:32:00

 

Erős teljesítményt várnak az ipartól az idén az MTI-nek nyilatkozó elemzők, a termelés akár 7 százalékkal is nőhet az év egészében.

 

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint májusban az ipari termelés volumene 8,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,2 százalékkal emelkedett. Az előző hónapokhoz képest erőteljesebb volt a növekedés a járműgyártásban, de számottevő volt a bővülés a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában, valamint a gumi- és műanyaggyártás területén. Az év első öt hónapjában 5,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összevetésben.  
    A csütörtökön közölt statisztikai adatokra reagálva Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés, az alacsony tavalyi bázis és egyes új élelmiszeripari, gumiipari, valamint autóakkumulátor-gyártó kapacitások üzembe helyezése miatt idén 7 százalékos lehet az ipar éves kibocsátása.  
    Az elemző lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások - Audi, Mercedes - lépnek üzembe. 
    Suppan Gergely megjegyezte, hogy 2010 óta az ipari termelés mintegy 31 százalékkal bővült.
    Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szintén az ipar erős teljesítményére számít a közeljövőben, de véleménye szerint komoly kilengéseket is hozhatnak az egyes hónapok. Emlékeztetett, hogy az év eleje óta is hatalmas különbségek voltak az egyes hónapok adatközlései között.
    Ez alapján érdemes az év eddigi hónapjainak összesített növekedését is kiemelni, amely az ipari termelés esetében 5,7 százalék volt januártól májusig, ezzel az ipari termelés változatlanul az év pozitív meglepetése - fejtette ki.
    A kiskereskedelmi adat után az ipar is kedvező képet fest a második negyedév gazdasági növekedéséről - tette hozzá az ING elemzője.