Emma napja van. | 2024.04.19

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az euróövezet kiskereskedelmi forgalma májusban

2017-07-05 12:59:00

 

Májusban a vártnál és az előző havinál is nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala szerdán közzétett kimutatása szerint.

 

    Magyarország az Európai Unióban havi összevetésben a harmadik, éves összevetésben a hatodik legnagyobb növekedést érte el a kiskereskedelmi forgalomban májusban.
    Májusban az előző havihoz képest 0,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezet 19 tagállamában és 0,2 százalékkal az Európai Unió 28 tagállamában. Elemzők az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom 0,3 százalékos havi növekedését várták májusra.
    Áprilisban az euróövezetben 0,1 százalék, az EU-ban 0,5 százalék volt a havi növekedés.
    A legnagyobb havi növekedést Romániában regisztrálták májusban, 4,3 százalékot, valamint Litvániában 1,8 százalékot és Magyarországon 1,7 százalékot. A legnagyobb csökkenés, 1,2 százalék, Finnországban volt, illetve Szlovéniában és az Egyesült Királyságban 0,9 százalék.
    Szezonális és naptári kiigazítással 2016 májusához képest az idén májusban az euróövezetben és az EU-ban is egyaránt 2,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.
    A kiskereskedelmi forgalom májusban éves összevetésben is Romániában nőtt a legnagyobb mértékben, 14,0 százalékkal. A második legnagyobb növekedést Szlovákia érte el 7,9 százalékkal, a harmadik legnagyobbat pedig Írország és Szlovénia 7,7 százalékkal. Bulgáriában 6,2 százalék, Litvániában 5,9 százalék, Magyarországon 5,5 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedése májusban.