Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: Amerika Kínán keresztül képes nyomást gyakorolni Észak-Koreára

2017-07-05 09:14:31

 

Az Egyesült Államok alapvetően Kínán keresztül tud nyomást gyakorolni Észak-Koreára, hiszen Kína a kommunista rezsim legfontosabb kereskedelmi partnere - jelentette ki Ugrósdy Márton Amerika-szakértő szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

 

    A kutató azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Észak-Korea immár olyan interkontinentális ballisztikus rakétával is rendelkezhet, amely eléri az Egyesült Államok területét.
    Ugrósdy Márton közölte: Kína a szénvásárlások visszafogásával, illetve a kőolajeladásának szűkítésével képes nyomást gyakorolni az észak-koreai rezsimre, ám kérdés, hogy akarja-e ezt. 
    Kína ugyanis nem nézi jó szemmel, hogy Amerika rakétaelfogó fegyverrendszereket telepít Dél-Koreába, ezért az alku része lehet ezek visszavonása. Annál is inkább, mert az észak-koreai fejlesztések alapvetően a rendszer fennmaradását szolgálják - tette hozzá.
    Azzal kapcsolatban, hogy a közelgő G20-csúcstalálkozó előtt az amerikai elnök találkozik 12 uniós tagállam vezetőjével, a szakértő azt mondta, csak egy biztos: szóba kerül, hogy Amerika cseppfolyós földgázt adjon el ezeknek az országoknak. 
    Ugyanakkor Donald Trump minden bizonnyal szorgalmazni fogja, hogy a NATO-tagállamok fordítsák GDP-jük 2 százalékát védelmi kiadásokra. Ezt ugyanis ma kevés ország teljesíti - közölte Ugrósdy Márton.