Andrea napja van. | 2024.04.18

Fidesz: Nem az európai menekültügyi ügynökségre

2017-07-03 14:30:00

 

A Fidesz a leghatározottabban visszautasítja a Magyarország elleni nyomásgyakorlást bevándorlásügyben és elveti a tervezett európai bevándorlási ügynökség létrehozását és szerepkörét - mondta Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    A kormánypárti politikus kifejtette, arról hallani, hogy Brüsszelben olyan európai menekültügyi ügynökség felállításán dolgoznak, amely bevándorlási ügyekben újabb hatásköröket vonna el a tagállamoktól, így Magyarországtól is Brüsszelbe telepítené azokat. Mindezt azzal a céllal, hogy felgyorsítsák, megszervezzék és hatékonyabbá tegyék a bevándorlók betelepítését.
    Hidvégi Balázs szerint a Soros György féle migrációs politika megvalósításán dolgoznak. Álláspontját Soros György 2015-ös és 2016-os nyilatkozataival támasztotta alá, amelyekben konkrét megoldásokról beszélt, többek között arról, hogy évi egymillió migránsra van szükség Európában, el kell venni a tagállamoktól a vonatkozó önálló döntéseket és közös brüsszeli ügynökséget kell felállítani. Hozzátette, ezzel újabb szintet lépett az a folyamat, ami Brüsszelben zajlik, s amihez a baloldal is támogatását adja. Kitért arra, hogy Niedermüller Péter, a Gyurcsány-párt EP-képviselője "nyilvánosan örömködött", hogy politikai megállapodás született a témában. Szavai szerint nem eredménytelen az a lobbi, amit Soros György Brüsszelben folytat, s tragikus, hogy a magyar baloldal ebben aktívan részt vesz. Hangsúlyozta, a magyarok egyértelműen nyilvánvalóvá tették, határozottan elutasítják, hogy Brüsszelben mondják meg, ki élhet Magyarországon, kit kell beengedni hazánk területére.
    Hidvégi Balázst kérdezték arról, milyen jogkörei lennének az ügynökségnek. A kormánypárti politikus szerint előzetes információkat lehet hallani arról, milyen széles jogkörei lennének például a kérelmek elbírálásában, illetve szankcionálhatná azon államokat, amelyen nem vesznek részt bizonyos döntések végrehajtásában.
    További kérdésre elképesztőnek nevezte, hogy "KGBéla" nem jelent meg kihallgatásán, szerinte nem a Fidesz dolga, hogy hatósághoz forduljon, de az illetékes hatóságnak dolga, hogy ellenőrizze ezt.
    Arra a felvetésre: választ várnak-e Vona Gábortól, arról, hogy Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselő viszonyt folytatott egy fiatalkorú lánnyal, azt mondta, legalább arról nyilatkozni kellene, hogy tudott-e erről.
    Arra a kérdésre, hogy korábban a Fidesz is a listaár alatt plakátolt volna, úgy reagált, ez egy gyenge próbálkozás a Jobbik és néhány médium részéről, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzéki pártról és a burkolt pártfinanszírozás gyanújáról. Rögzítette: a Fidesz mindig a törvényeknek megfelelően járt el, a költségekkel időben elszámoltat, s azokat az Állami Számvevőszék rendben találta. 
    Kizárt, hogy visszaélés történt volna - jelentette ki Hidvégi Balázs.