Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tarlós: nagyon meg kell becsülni a közösséget szolgálókat

2017-07-01 15:39:00

Azok a társadalmak maradtak fenn hosszan, amelyek nagyon megbecsülték a közösséget szolgálók rétegét - mondta a főpolgármester, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke a közigazgatás napja alkalmából rendezett szombati fővárosi ünnepségen.

    Tarlós István a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete rendezvényén kifejtette: a köztisztviselők, a közalkalmazottak tartják fenn az államigazgatást, ezért anyagilag és erkölcsileg is meg kell becsülni őket. 
    Ő nem harcolni, hanem "mint barátokkal megegyezni" akar a kormányzattal arról, hogy az önkormányzati alkalmazottak ugyanolyan elbírálás alá essenek e téren, mint az államiak - emelte ki. 
    "A kormány képviselői ismerik ezt a problémát, tudok róla, hogy folyik a gondolkodás ennek az orvosolására" - fogalmazott.
    Boros Péterné, az MKKSZ elnöke beszédében azt hangsúlyozta, elengedhetetlen a szektorban dolgozók megbecsülését biztosítani, hiszen miközben sokak bére 2008 óta nem emelkedett, "egy köztisztviselőnek a helyi középosztályba kell tartoznia". Megjegyezte, hogy készek a kormányzattal tárgyalni a helyzet rendezésére.
    Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón az érdekképviseleti vezető a július 17-ére meghirdetett kétórás sztrájkjukról szólva jelezte: a központi közigazgatásban dolgozók "eredményesen, jogszerűen sztrájkolhatnak", ugyanakkor tárgyalások kezdődtek a béremelésről, és "van remény a megállapodásra".
    Hozzátette: az önkormányzati köztisztviselők több mint ötöde vállalta már a törvényes sztrájkban való részvételt, a közalkalmazotti területen pedig "a teljes vízügyi ágazat beleállt", az érintettek 75, Budapesten 92 százaléka hajlandó részt venni a megmozdulásban.
    Hangsúlyozta: arra akarnak rámutatni, hogy nem lesz megfelelő az államigazgatás működése, "ha elmennek az munkavállalók, mert kilenc éve nem volt keresetnövekedés".