Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma tartják a magyarországi szlovákok napját Rákoskeresztúron

2017-07-01 10:52:00

Ma ünneplik a magyarországi szlovákok napját, az idei rendezvényeknek Rákoskeresztúr ad otthont.

    A programok 11 órakor kezdődnek a Vigyázó Sándor Művelődési Házban, Laco Struhár szlovákiai fotóművész Mágikus Szlovákia című kiállításával. 
    A hagyományos ökumenikus istentisztelet 13.30-kor kezdődik a helyi evangélikus templomban, ahol ezt követően az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Hollerné Racskó Erzsébet mond ünnepi beszédet, majd átadja az idei díjazottak részére a "Nemzetiségünkért Díjat".
    Ugyancsak a Vigyázó Sándor Művelődési Házban rendezik meg a "Kerestúrske hrdje ďjouke - Keresztúri büszke lányok" című tematikus gálaprogramot. Térzenével a Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar hívogatja a vendégeket, a program részeként bemutatkoznak a pestvidéki régió szlovák falvainak népviseletei, valamint a program zárásaként - a szlovák bálban - a Csibaj Banda zenéjére mulathatnak a résztvevők.
    A magyarországi szlovákok napjának kísérőrendezvényei keretében a résztvevők interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg Rákoskeresztúr szlovák hagyományaival, a magyarországi szlovákok által lakott régiók népművészeti és gasztronómiai hagyományaival, vagy az Országos Szlovák Önkormányzat intézményeinek tevékenységével. Lehetőség lesz a népművészet gyakorlati megismerésére is a - nem csak gyermekeknek - nyitott kézműves műhelyben, meglátogatható a Bartók Béla Emlékház, a helytörténeti és néprajzi gyűjtemény az Erdős Reneé Házban, valamint a régi szlovák temető.
    A rendezvény megvalósítását anyagilag támogatta a Határon Túli Szlovákok Hivatala, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az Országos Szlovák Önkormányzat mellett társszervezők a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, a Budapesti Szlovák Intézet, a XVII. kerületi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a XVII. kerületi önkormányzat.
    A Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség Templomának gyülekezeti termében rendezett ünnepségen Riz Levente (Fidesz-KDNP) polgármester mond köszöntőt. Az eseményen részt vesz - mások mellett - Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes, és Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló, a magyarországi nemzetiségek parlamenti bizottságának elnöke.
    A magyarországi szlovák nemzetiség a július 5-i, szlovákiai állami ünnephez kötődően minden évben július első szombatján tartja a megemlékezést. Szlovákiában a szláv írást megalapító Szent Cirill és Metód napja nemzeti ünnep, s ebből az alkalomból tartják a magyarországi szlovákok is ezt az ünnepséget.