Emma napja van. | 2024.04.19

Szövetkezeti világnap: a szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le

2017-06-30 17:05:00

A szövetkezetek biztosítják, hogy senki ne maradjon le, az esélyegyenlőtlenségek valóban csökkenjenek a globalizálódó világban - mondta az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke pénteken Budapesten, a Vajdahunyad várban, a 95. Nemzetközi szövetkezeti nap alkalmából rendezett ünnepségen. 

    Patay Vilmos, a Hangya Szövetkezetek Együttműködésének elnöke idézve a Nemzetközi Szövetkezeti Szövetség (SZNSZ) idei üzenetét, azt emelte ki, hogy a szövetkezetek nyitott tagsága mindenki számára biztosítja, hogy részt vegyen a szövetkezetek tevékenységében és saját helyzetén javítson. 
    Az OSZT elnöke felhívta a figyelmet: azzal, hogy a kormány megnyitotta a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek alapításának lehetőségét, a munkaerőgondok enyhítésén túl üzenet is, hogy a szövetkezeti forma a legalkalmasabb ennek a korosztálynak az atipikus munkavégzési igényeire. A nem mindennap dolgozni akaró, vagy tudó, a részmunkaidőben állást vállaló nyugdíjasok a szövetkezetben tudják megkapni az igényeik szerinti munkalehetőséget, mert foglalkoztatásukra nem a Munkatörvénykönyve, hanem a Szövetkezeti törvény vonatkozik.
    Patay Vilmos az MTI-nek elmondta: Magyarországon most mintegy 6 ezer szövetkezet működik, tagságuk pedig mintegy 1,2 millió. Jelezte: az OTSZ-nek 8 tagja van; a mezőgazdaságból három szervezet - a MOSZ, a Magosz és a Hangya -, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Szövetsége (Diák-Ész), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ), az ÁFEOSZ-COOP Szövetség,valamint a Magyar Iparszövetség (OKISZ). A magyar szövetkezeti szektor éves termelési értéke mintegy 1500 milliárd forint. Ebből az összegből az agrárium mintegy 800 milliárd forintot képvisel - mondta az OSZT elnöke.
    Az ünnepségen megkoszorúzták gróf Károlyi Sándor, a magyar szövetkezeti mozgalom megalapítójának, kiemelkedő személyiségének a Vajdahunyad várban lévő szobrát. A magyar szövetkezeti mozgalomban végzett munkájuk elismeréseként többen vehettek át kitüntetést az ünnepségen.