Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

2017-06-30 14:27:00

 Júliustól megkezdődik a parlagfüves területek ellenőrzése, a jogsértés esetén kiszabható növényvédelmi bírság a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjed - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleményében.

    A tájékoztatás szerint azokkal szemben, akik június 30-ig nem gondoskodtak a használatukban lévő ingatlan parlagfű-mentesítéséről, hatósági eljárás indítható.
    A mentesítési kötelezettség mindenkire és gyakorlatilag minden területre vonatkozik, beleértve a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeket, rét-legelőket, ültetvényeket, erdőtelepítéseket, út menti és közterületeket, belterületi kiskerteket, játszótereket, parkokat, illetve az építési területeket.
    A parlagfüves területek ellenőrzését a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a földhivatalok, belterületen a helyi önkormányzat jegyzője és a növény- és talajvédelmi feladatkörükben eljáró megyei kormányhivatalok végzik - írták.
    A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3-4-alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető - közölték. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.
    Július 1-től idén is bárki számára elérhető a parlagfű bejelentő rendszer. A rendszer interneten és okostelefonon keresztül is kezelhető, azonban a bejelentés előzetes regisztrációhoz kötött.
    Napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek, a lakosság mintegy 20 százaléka szenved az allergia miatt - közölte a Nébih.