Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Körös-völgyi sokadalommal indul a Gyulai Nyár a hétvégén

2017-06-27 13:04:00

 

Népművészeti fesztivállal indul a hétvégén a Gyulai Nyár idei rendezvénysorozata: a XVIII. Körös-völgyi sokadalomra péntektől három napon át várják a közönséget.

 

    Görgényi Ernő polgármester a rendezvény keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a hétvégi fesztivál a nyári rendezvénysorozat "legkedvesebb, legszebb, legpezsgőbb és egyik leglátogatottabb" programja, az öt ingyenes gyulai nagyrendezvény egyike. Magyarországon ehhez fogható hagyományőrző rendezvény, ahol a népművészet teljes komplexitásában van jelen, kizárólag a budai Várban van, a Mesterségek Ünnepe - hangsúlyozta.
    Pál Miklósné főszervező, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke szerint a fesztivál azért élhette meg a "nagykorúvá válást", mert a kezdetektől több népművészettel foglalkozó civil szervezet fog össze a szervezésnél. A rendezvény célja az, hogy megőrizze, továbbörökítse és minél szélesebb körben megismertesse a Kárpát-medence magyarságának művészetét - mondta.
    Kiemelte, hogy a három nap alatt 150 kézműves lesz jelen a rendezvényen, és a látogatóknak csak zsűrizett, minősített termékeket árulnak. Csongrád, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékből is érkeznek egyesületek. 
    Idén a fazekasoknak és a fafaragóknak szerveznek versenyt, amellyel az a céljuk, hogy a látogatóknak a teljes készítési folyamatot bemutathassák - tette hozzá.
    A kiemelt téma ezúttal a reformáció 500. évfordulója lesz, így a rendezvény idején A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben című kiállítással várják a látogatókat, valamint reformáció korabeli mesterségbemutatókat, könyvkötészeti, nyomdai, hímző- és rézműves foglalkozásokat szerveznek - mondta Pál Miklósné.
    Csipei Judit, a Békés Megyei Néptánc Szövetség titkára kiemelte, hogy pénteken országos gyermektáncfesztivált szerveznek, amelyre a határon túlról, Szabadkáról is érkeznek fellépők. Szombat délután a kisebb, hátrányosabb helyzetű települések néptánccsoportjainak biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a XXI. Békés Megyei Táncosok Találkozóján. Este tartják a XI. Határ Menti Összművészeti Fesztivált, amelyen táncosok mellett népdalénekesek, mesemondók, népzenészek és bábművészek is fellépnek - fűzte hozzá.
    Pál Miklósné megjegyezte, hogy a népi gasztronómia sem hiányozhat a rendezvényről: lehet kóstolni majd "paraszt pizzát", rétest, kürtős kalácsot, valamint lesz főző- és pogácsasütő verseny is.