Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az amerikai-indiai viszonyt dicsérte Donald Trump és Narendra Modi Washingtonban

2017-06-27 08:10:00

 Az Egyesült Államok és India kapcsolatait dicsérte hétfői washingtoni tárgyalásai után Donald Trump elnök és Narendra Modi kormányfő.

    A két politikus a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtóértekezletén kiemelte az amerikai-indiai viszony, a virágzó gazdasági és biztonságpolitikai együttműködés, valamint a terrorizmus ellen folytatott közös küzdelem jelentőségét. Donald Trump és Narendra Modi valójában rövid nyilatkozatot tett, az újságírók kérdéseket nem tehettek fel.
    Az amerikai elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a két ország alkotmánya azonos szavakkal kezdődik, és dicsérte az indiai demokráciát. "Indiának igaz barátja van a Fehér Házban" - fogalmazott Trump, majd hangsúlyozta, hogy a két ország közötti kapcsolatok soha nem voltak erősebbek, mint most. "Nagyon, nagyon jók és nagyon, nagyon erősek" - mondta. Dicsérte az indiai gazdaságpolitikai intézkedéseket, kivált az adóreformot, s nevetve tette hozzá: az Egyesült Államok ebben szeretné utolérni a dél-ázsiai országot.
    Leszögezte ugyanakkor, hogy a jövőben a két ország között egyenrangúak lesznek a kereskedelmi kapcsolatok, és meggyőződését hangoztatta, hogy India lebontja az amerikai export előtti akadályokat. Közölte: arra számít, hogy az Egyesült Államok a jövőben több földgázt szállíthat Indiának.
    Az elnök megköszönte Narendra Modinak, hogy kormánya amerikai fegyvereket vásárol, s közölte, hogy a washingtoni külügyminisztérium már jóváhagyta Boeing C17-es katonai szállítógépek 365 millió dollár értékű eladását Indiának, s hamarosan zöld utat ad fegyverzet nélküli drónok várhatóan kétmilliárd dolláros eladásának is.
    Trump kifejtette, hogy az amerikai-indiai biztonságpolitikai együttműködés "hihetetlenül fontos", és bejelentette: India a jövőben csatlakozik a "radikális iszlám terrorizmus" elleni harchoz.
    Az elnök a jó viszony egyik jeleként említette, hogy leányát, Ivanka Trumpot Narendra Modi meghívta egy ősszel Indiában rendezendő beruházási konferenciára.
    Az indiai kormányfő "nagyon sikeresnek" és "nagyon gyümölcsözőnek" nevezte washingtoni tárgyalásait, és "robusztus stratégiai partnerségként" jellemezte a két ország viszonyát. Narendra Modi egyetértett az amerikai elnökkel abban, hogy erősíteni kell országaik együttműködését a terrorizmus elleni harcban, és bejelentette, hogy indiai látogatásra hívta meg Donald Trumpot.