Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vadim Repin is fellép az Auer Fesztiválon Veszprémben

2017-06-26 13:33:58

Vadim Repin, Suyoen Kim és Ray Chen hegedűjátékát is hallhatja a közönség a harmadik Auer Fesztiválon, amelyet augusztus 2. és 6. között rendeznek meg Veszprémben - közölte a rendezvény főszervezője hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján.

    Kováts Péter elmondta: a fesztivál nyitányaként a tavaly alakult - Fülei Balázs zongora-, Varga István cselló- és Kováts Péter hegedűművész alkotta - Auer Trió ad koncertet a veszprémi megyeházán Schubert és Csajkovszkij-művekből.
    A fesztivál második napján a Szent Mihály-bazilikában Suyoen Kim német hegedűművész ad Bach szólóestet egy 1600-as évek végéről származó Stradivarin. Szintén ezen a napon lép fel a Hangvillában a humoros előadásmódjáról ismert Aleksey Igudesman orosz-német hegedűművész-zeneszerző a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével.
    A harmadik napon este a Hangvillában az újszerű megközelítéseiről ismert tajvani-ausztrál Ray Chen lép fel szintén a Mendelssohn Kamarazenekarral. 
    A negyedik napon a Hangvillában először áll egy színpadra Frankl Péter Angliában élő zongoraművész a Mendelssohn Kamarazenekarral és egy Beethoven-zongoraversenyt adnak elő. A megyeházán pedig a belga Tcha Limberger a Canarro Együttessel ad koncertet.
    A zárónapon a Hangvillában előbb Ránki Dezső zongoraművész és a Keller Kvartett lép fel Csajkovszkij- és Schumann-művekkel, majd Vadim Repint, az Auer Lipót által megteremtett orosz hegedűiskola egyik legjelentősebb képviselőjét hallhatja a közönség. A zárókoncerten a világhírű orosz-belga hegedűművész a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével előbb Mozart-műveket majd Prokofjev g-moll hegedűversenyét játssza.
    A fesztiválon a fiatal generációnak is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak: augusztus 4-én Ray Chen koncertje előtt a megyeházán a Zeneakadémia ifjú művészei adnak kamaraestet és a Gárdonyi Ifjúsági Kamarazenekar is fellép - mondta Kováts Péter.
    Hiánypótlónak nevezte az Auer Fesztivált a sajtótájékoztatón Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere. Hozzátette: Auer Lipót Veszprém egyik leghíresebb szülötte, és a fesztiválnak köszönhetően mára országosan is ismertté vált alakja.