Auguszta napja van. | 2024.03.29

Sztrájk kezdődött a pozsonyi Volkswagenben

2017-06-20 09:57:00

Határidő nélküli munkabeszüntetést kezdtek bérköveteléseik megtagadása miatt a Volkswagen szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai kedd reggel.

    A vállalat legnagyobb taglétszámú szakszervezete azt közölte, hogy a sztrájkban a dolgozók 85-90 százaléka vesz részt, így a gyártás teljesen leállt. 
    A Szlovákiában 1991 óta működő vállalat történetében a mostani az első éles sztrájk. A pozsonyi VW - amelynek Stomfán (Stupava) és Túrócszentmártonban is van egy-egy üzeme - több mint 12 ezer alkalmazottjával a legnagyobb magánmunkáltatónak számít Szlovákiában.
    "Minden jogunkat és lehetőségünket ki kell használnunk, és ezek közül az utolsó a sztrájk. (...) Készen állunk arra, hogy egy-két napnál tovább is sztrájkoljunk" - hangoztatta Zoroslav Smolinsky szakszervezeti elnök a munkabeszüntetés megkezdése előtt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.
    A pozsonyi VW munkavállalóinak érdekképviselete a múlt héten hirdette meg a sztrájkot, miután kudarcba fulladtak a cég vezetőségével folytatott egyeztetések, amelyek során 16 százalékos béremelést szerettek volna elérni. A vállalat ehelyett arra tett javaslatot, hogy júniustól 4,3 százalékkal, a jövő évtől pedig 4 százalékkal emelnék a béreket, valamint új számítást vezetnének be a szabadságpótlékra, valamint a karácsonyi juttatásra.
    A Volkswagen szlovákiai cégénél a bérátlag - sajtóinformációk szerint - az 1700 eurót (520 ezer forint) közelíti, ugyanakkor a munkavállalók közlése szerint sokuk bére 700 euró körül van.