Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Közös határvédelmi gyakorlatot tart hat közép-európai ország

2017-06-19 18:45:00

  Közös határvédelmi gyakorlatot tart  a Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) hat tagállama - közölte Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter a CEDC hat tagállama védelmi tárcái képviselőinek hétfői prágai tárgyalása után sajtótájékoztatón. 

    Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter szerint a közös hadgyakorlatra néhány hónapon belül sor kerül. A gyakorlat célja: kipróbálni a hat ország hadseregeinek együttműködését egy, az államhatárokon kialakult válsághelyzetben.
    A Közép-európai Védelmi Együttműködésnek Ausztria, Csehország, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia a tagja. A csoport soros elnöke az idén Csehország. Magyarországot Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte Prágában.
    A tárgyalások egyik központi témája a migráció volt - hangzott el újságírók előtt. 
    "Megegyeztünk, hogy a régióban a határok védelmekor kölcsönösen támogatni fogjuk egymást úgy a rendőrség, mint a hadsereg, illetve a polgári  védelem területén is" - jelentette ki az osztrák védelmi tárca irányítója. "Szeretnénk bebizonyítani, hogy egy irányba haladunk, és ezt megfelelő módon Brüsszelben is megmutatjuk" - szögezte le. 
    A CEDC osztrák irányítás alatt közös határvédelmi akciótervet is elkészít.  Doskozil szerint a közép-európai országok éppen a tervezett közös határvédelmi gyakorlaton szeretnék konkrétan is megmutatni, hogy képzelik el válság esetén az államhatárok védelmét. "Brüsszelében ezen a területen egyelőre nem sok előrelépés történt" - jegyezte meg Doskozil. 
    A találkozó résztvevői megvitatták az időszerű európai biztonsági problémákat, valamint a nyugat-balkáni helyzetet is - mondta a cseh védelmi miniszter újságíróknak.