Emma napja van. | 2024.04.19

Fico: az Európai Unióban arról kell tárgyalni, ami összeköt 

2017-06-19 18:33:00

Az Európai Unióban (EU) arról kell párbeszédet folytatni, ami összeköti, nem pedig arról, ami elválasztja a tagállamokat - hangsúlyozta Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Varsóban, a visegrádi országok és a Benelux-államok miniszterelnökeinek csúcstalálkozója után megtartott sajtóértekezleten.

    Az EU-nak csak akkor lesz jövője, ha képesek leszünk egybetartani - hangsúlyozta Fico a hétfőre virradó éjjel elkövetett londoni gázolásra is utalva. Az uniós szinten folytatott tárgyalásokon mellőzni kell azokat a témákat, amelyekben nézeteltérések állnak fenn, és arról kell tárgyalni, ami összeköt - jelentette ki. 
    A Benelux-államok képviselői elmondták: az egyeztetés során akadtak nézeteltérések, és volt, amiben közös nevezőre jutottak. Nézeteltérések a migráció témában jelentkeztek. "A szolidaritás nem rugalmas - ez az alapja az európai projektnek, és ha most mindenki elkezdi meghatározni, más-más meghatározásokra jutunk" - utalt a menekültek befogadását illető korábbi visegrádi koncepcióra Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök. 
    Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megerősítette: a két regionális csoport kormányfői nem értettek egyet a menekültelosztási kvóták témájában.