Auguszta napja van. | 2024.03.29

 WSJ: Izrael titokban évek óta támogatást nyújt egyes felkelőcsoportoknak

2017-06-19 17:40:00

Izrael évek óta rendszeres támogatást nyújt egyes szíriai felkelőcsoportoknak egy titkos megállapodás értelmében azzal a céllal, hogy egyfajta pufferzónát hozzon létre a határai közelében a polgárháború sújtotta szomszédos országban - írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai politika-üzleti lap hétfőn.

    A cikk szerzője arról számolt be több szíriai fegyveresre hivatkozva, hogy az izraeli hadsereg rendszeres kommunikációt folytat bizonyos lázadószervezetekkel, és anyagi támogatást nyújt a "katonák" zsoldjára, fegyverre és lőszerre. Mint írták, az izraeli hadseregben külön egység felügyeli a szíriai milíciáknak nyújtott támogatásokat.
    Azt már eddig is lehetett tudni, hogy 2013 óta mintegy háromezer szíriai sebesült kapott kezelést izraeli kórházakban, illetve hogy a zsidó állam élelmiszert és egyéb humanitárius szállítmányokat küldött a segítségre szoruló civileknek, de a WSJ értesülései szerint a támogatás ennél jóval "mélyebb és koordináltabb", ellenzéki fegyveresek közvetlen finanszírozását is magában foglalja.
    "Izrael hősiesen kiállt mellettünk. Nem éltük volna túl az izraeli támogatás nélkül" - közölte az egyik helyi milícia szóvivője, hozzátéve, hogy havonta mintegy ötezer dollárt kapnak.
    Az újság szerint Izraelnek ezzel az a legfőbb célja, hogy távol tartsa a határaitól a damaszkuszi rezsimmel szövetséges, iráni támogatású milíciákat, például a Hezbollah libanoni szervezetét.
    A Golán-fennsík térségében a beszámoló szerint nagyjából nyolcszáz felkelő fegyveres tevékenykedik, akik közül eltérő mértékben és formában, de sokan részesülnek izraeli támogatásban.
    "A legtöbben együtt akarnak működni Izraellel" - idézte a WSJ egy másik lázadócsoport vezérét.
    Szakértők szerint Izrael jórészt távol tartja magát a szíriai belháborútól, a hadsereg azonban az utóbbi években többször is célzott csapásokat mért Szíriában a Hezbollahnak küldött iráni fegyverszállítmányokra.