Gedeon napja van. | 2024.03.28

HM: a legfontosabb feladat az EU külső határainak védelme

2017-06-19 15:45:41

A Közép-európai Védelmi Együttműködés (CEDC) országainak közös deklarációja szerint a legfontosabb feladat az EU külső határainak védelme, valamint a migrációt kiváltó okok gyökereinek kezelése a kibocsátó országokban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn az MTI-vel.

    A közlemény szerint a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai a tömeges illegális migráció kezeléséről egyeztettek hétfőn; Magyarországot Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára képviselte.
    A cseh, osztrák, horvát, szlovák, szlovén és magyar delegációk a februári bécsi Salzburg Fórum és CEDC közös belügyminiszteri és védelmi miniszteri ülésen hozott döntés alapján kidolgozott akciótervről egyeztettek, amely hosszú távon egy válságkezelő koordinációs mechanizmus létrehozását célozza.
    A mostani ülésen a résztvevők rövid deklarációt adtak ki, amely üdvözli az akciótervet és felhívja az érintett országok belügyminisztereit annak mielőbbi véglegesítésére, valamint nyugtázza az egységes helyzetértékelést, ami megkönnyíti civil, rendőri és katonai képességek gyors, közös mozgósítását. 
    A deklarációban továbbá az áll, hogy a CEDC tagjai készek az együttműködés további elmélyítésére és szükség esetén a kölcsönös segítségnyújtásra a migrációs válság kezelése érdekében. 
    A nyilatkozat a nyugat-balkáni stabilitás megőrzésének fontosságát hangsúlyozza - tették hozzá, azzal együtt, hogy a felek a közös európai biztonság- és védelempolitika megerősítésének következő lépéseiről is egyeztettek.