Emma napja van. | 2024.04.19

Új elnököt választott a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt

2017-06-17 19:55:00

 Ludovic Orban volt közlekedési minisztert választotta elnökévé szombati kongresszusán a román jobbközép ellenzék fő erejének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL).

    A Bukarestben tartott kongresszus küldöttei közül Orbanra több mint 3300-an szavaztak, míg az ellenjelölt Cristian Busoi ideiglenes főtitkár kevesebb mint 900 voksot kapott.
    A brassói származású, 54 éves Orban szenvedélyes beszédében azt ígérte, hogy Románia legerősebb pártjává teszi a PNL-t, véget vet a kormányzó baloldallal összekacsintó álellenzékiségnek, és minden fronton közelharcot nyit azok ellen, akik ma "csúfot űznek" Romániából.
    Arra buzdította a párt aktivistáit, hogy követeljék a választások előrehozását, és a választók bizalmának megnyerésével segítsék kormányra a PNL-t, nem pedig az egykori USL-hez (a Szociáldemokrata Párttal kötött politikai szövetséghez) hasonló paktumok révén.
    Ludovic Orban 2104-ben is megpályázta a PNL társelnöki tisztségét, de alul maradt a küzdelemben Alina Gorghiu korábbi szóvivővel szemben, aki a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis támogatását élvezte. Orban a PNL első alelnöke és bukaresti főpolgármester-jelöltje volt tavaly áprilisig, amikor lemondott párttisztségeiről, mivel korrupciógyanúval bűnvádi eljárás indult ellene. A PNL elnökségét azt követően pályázta meg, hogy a bíróság első fokon felmentette.
    A PNL-t a tavaly decemberi parlamenti választások óta ideiglenes elnökség vezette, miután Alina Gorghiu lemondott a pártelnökségről a reméltnél lényegesen gyengébb, húszszázalékos választási eredmény miatt.
    A mostani PNL két ellenzéki erő - a liberálisok és a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) - összefogásából jött létre 2014-ben, a szociáldemokrata Ponta-kabinet kormányzása idején. A két párt közben hivatalosan is egyesült: az új jobbközép párt a több mint 140 éves történelmi PNL nevét és a PDL európai néppárti tagságát tartotta meg.