Gedeon napja van. | 2024.03.28

Izrael visszaküldi állomáshelyére új-zélandi nagykövetét

2017-06-14 07:09:25

Izrael visszaküldi állomáshelyére új-zélandi nagykövetét, akit decemberben azért hívtak vissza posztjáról, mert Új-Zéland az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) támogatta az izraeli telepespolitikát elítélő határozatot - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. 

    "Sajnálom az izraeli-új-zélandi kapcsolatokban keletkezett kárt, amelyet Új-Zéland a BT-ben a 2334-es számú határozat indítványozásával okozott"- hangsúlyozta Bill English új-zélandi miniszterelnök levelében, amelyet a jeruzsálemi külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállítása előtt Izraelbe küldött. 
    A Háárec című újság úgy tudja, hogy többhetes intenzív háttéregyeztetés vezetett a féléves diplomáciai válság megoldásához, amelyet Gerry Brownlee új-zélandi külügyminiszter Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz korábban eljuttatott levele gyorsított fel, hiszen ebben új lap nyitását kezdeményezte a két ország kapcsolatában.
    Néhány napja Netanjahu telefonbeszélgetést folytatott Bill English-sel, ezt követően érkezett az új-zélandi kormányfő sajnálatát kifejező levele. Ezek után döntöttek Izraelben arról, hogy Jichák Gerber nagykövet térjen vissza wellingtoni állomáshelyére.
    A Háárecnek neve mellőzését kérve nyilatkozó külügyminisztériumi tisztviselő szerint a decemberi BT-határozat után három hónapig szinte teljesen befagyasztották a két ország diplomáciai kapcsolatait: Izrael visszahívta nagykövetét, Új-Zéland pedig Törökországba rendelte az övét, aki addig mind a két országban képviselte hazáját. 
    Három hónap után Wellington kezdeményezte a viszony rendezését, de eleinte sikertelenül. Az áttörést az ENSZ-határozatot erőteljesen támogató, addigi új-zélandi külügyminiszter, Murray McCully távozása hozta meg. 
    Utódja, Gerry Brownlee hivatalba lépésének első napján gratuláló levelet írt Benjámin Netanjahunak Izrael függetlenségi napjának tiszteletére, és ebben a kapcsolatok újjáépítését is sürgette. 
    Jeruzsálemnek két kulcskövetelése volt: a bocsánatkérő levél a 2334-es számú határozat támogatásáért, és Wellington Izraelt elítélő hozzáállásának megváltoztatása az ENSZ-szavazásokon. 
    Izrael azok után jelentette be a válság végét és küldte vissza nagykövetét, hogy hosszas levélváltással sikerült megállapodnia a sajnálkozás megszövegezésben, valamint az új-zélandiak - noha nem tettek kifejezett ígéretet a világszervezettel kapcsolatban, de - az utóbbi hónapokban egyszer sem szavaztak Izrael ellenében.
    Az ENSZ BT-ben Új-Zéland, Malajzia, Venezuela és Szenegál kezdeményezte az amerikai vétó elmaradása miatt elfogadott, 2334-es számú, Izrael telepespolitikáját elítélő határozatot.
    Malajziával és Venezuelával Izraelnek nincs diplomáciai kapcsolata, és az új-zélandi mellett decemberben szenegáli nagykövetét is visszahívta. Június elején mindazonáltal Jeruzsálem Szenegállal is rendezte kapcsolatát, miután Netanjahu egy afrikai csúcsértekezleten megbeszéléseket folytatott a szenegáli elnökkel.