Gedeon napja van. | 2024.03.28

ENSZ: több tucat civil halt meg február óta a Donyec-medencei konfliktusban

2017-06-13 17:02:00

Harminchat polgári személy vesztette életét és 157 szenvedett sebesüléseket három hónap alatt, február 16. és május 15. között a Kelet-Ukrajnában dúló fegyveres konfliktus következtében - áll abban a jelentésben, amelyet Fiona Frazer, az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelői küldöttségének vezetője ismertetett kedden.

    A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a polgári áldozatok száma 70 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakához képest. Az ENSZ márciusi jelentésében szereplő adat szerint a fegyveres konfliktus kirobbanása óta összesen 9940-en haltak meg és 23 455-en szenvedtek sebesüléseket - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.
    A világszervezet missziója a jelentésben arra figyelmeztetett, hogy a nyári hónapokban még jobban felerősödhet a harci tevékenység a térségben. A küldöttség beszámolója szerint mindkét szemben álló fél megsértette az említett időszakban a tűzszünetet, a tüzérségi támadások károkat okoztak iskolákban, kórházakban, valamint infrastrukturális létesítményekben, azaz gáz- és vízvezetékekben.
    Pavlo Zsebrivszkij, Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részének kormányzója kedden bejelentette, hogy a szakadár megszállás alatt lévő megyeközpont melletti, a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán fekvő Avgyijivka településen "műszaki jelleggel" szükségállapotot hirdettek, mert a településen hat napja nincs gázellátás. A Moszkva által támogatott szakadár erők tüzérségi csapásainak következtében ugyanis megsérült a települést ellátó gázvezeték, amelyet a szűnni nem akaró támadások miatt nem tudnak megjavítani. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részén jelenleg 72 településen nincs vezetékes vízellátás.
    A kijevi hadműveleti parancsnokság kedden, szokásos reggeli jelentésében arról adott hírt, hogy az elmúlt napban egy ukrán katona vesztette életét és öt sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében. A szakadár erők az elmúlt 24 órában 57-szer nyitottak tüzet a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalára, ebből ötször közvetlenül lakott területre. Több helyen a minszki megállapodásokban tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű nehéztüzérségi fegyvereket vetettek be. 
    A DAN szakadár hírügynökség szerint keddre virradóan két polgári személy vesztette életét Donyeckben az ukrán fegyveres erők tüzérségi támadásainak következtében.
    Olekszandr Turcsinov, a közvetlenül az államfő alá rendelt, befolyásos ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) vezetője kedden a Facebookon közzétett videoüzenetében arról beszélt, hogy a több mint három éve tartó fegyveres konfliktusra Kijevnek ideje jogilag más meghatározást alkalmaznia, mert a helyzet rég túlnőtt a jelenleg terrorellenesnek nevezett műveleten.
    Véleménye szerint hatékonyabban tudná felvenni az ország a harcot az Oroszország által Ukrajna ellen vívott, úgynevezett hibridháborúban, ha Kijev hivatalosan az orosz agresszor által megszállt területekké nyilvánítaná Luhanszk és Donyeck megye szakadár ellenőrzésű területeit, pontosan kijelölné azokat az állami szintű intézkedéseket, amelyeket a felszabadításuk érdekében meg kell tenni, továbbá ennek megfelelő jogokkal ruházná fel az ukrán fegyveres erőket az agresszorral szembeni fellépéshez.