Emma napja van. | 2024.04.19

Költségvetés - NGM: a jövő évi költségvetés alapértékei változatlanok maradtak

2017-06-12 16:31:15

 

A jövő évi költségvetés alapértékei változatlanok maradtak, a 2018-as büdzsé továbbra is a munkából élők, a családok életkörülményeinek javítását és a biztonság erősítését szolgálja - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a 2018-as költségvetési törvény összesítő módosító csomagjának parlamenti elfogadását követőn.

 

    Az államtitkár kiemelte: a költségvetést úgy állították össze, hogy jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékos bővülését prognosztizálja a kormány, az államháztartási hiányt továbbra is a GDP-hez mérten 2,4 százalékra várják, az államadósság a kabinet számítása szerint jövő év végére mintegy 2 százalékponttal csökken az idei év végi mértékhez képest. Ennek érdekében az 1156 benyújtott módosító közül csak olyanokat fogadott el a kormány, amelyek együttes hatása nem emelte meg az eredetileg tervezett hiány szintjét - jelezte Banai Péter Benő.
    Az egységes költségvetési javaslatot ezután az Országgyűlés megküldi a Költségvetési Tanács elnökének, a Költségvetési Tanács három napon belül tájékoztatja a házelnököt a véleményéről, a zárószavazást e hét csütörtökre tervezik.
    A 2018-as költségvetés összegző módosító javaslatai az államháztartás központi alrendszerének bevételi és kiadási főösszegét mintegy 11 milliárd forinttal emelték, a deficit változatlan maradt. Az elfogadott módosítások az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatnak.
    A támogatott módosító javaslatsor alapján a jövő évi büdzsé bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban, kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban, a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintba állapította meg a parlament.
    Banai Péter Benő kifejtette: a családok támogatása a kormány kiemelt szándéka, ezt tükrözi az elfogadott módosítások egy része is. 
    A családok támogatására előirányzott, eredeti központi összegeket a parlament által elfogadott összegző módosító csomag jelentősen megemeli, mintegy 20 milliárd forint többletforrás átcsoportosításával. 
    Az államtitkár kiemelte: 2018 a családok éve, a kormány pedig ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán, emellett a demográfiai folyamatok feltárását célzó új, demográfiai és családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak, illetve arra, hogy a babakötvények a határon túl, illetve külföldön született magyar gyermekek számára is elérhetőek legyenek, 600 millió forint juttatását tervezik. 
    Jelentős tételt jelent a bölcsődék fejlesztésére szánt 3,5 milliárd forint többletforrás, illetve a 3 vagy több gyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentését célzó 10 milliárd forint, és a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére felülről nyitott előirányzat lesz a büdzsében - jelezte az államtitkár.
    Ha a demográfiai programhoz 2018 folyamán további források kellenek, azokat a kormány a meglévő költségvetési keretek között biztosítani fogja - tette hozzá. 
    A további módosító indítványok közül kiemelte: a turizmus fejlesztését az ország előtt álló stratégiai feladatnak tekinti a kormány, ezért a 2018-as büdzsében a Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat 16,4 milliárd forint többletforrást kap.