Emma napja van. | 2024.04.19

Potápi: a kárpátaljai magyarságnak is kiemelt jelentőségű a szabad beutazás lehetősége az EU-ba

2017-06-11 08:00:55

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a kárpátaljai magyarság számára is kiemelt a jelentősége annak, hogy szabadon utazhatnak az Európai Unióba, és nagyban hozzájárul, hogy erősödjenek a kapcsolatok az anyaországgal.

    Potápi Árpád János vasárnap az MTI-nek nyilatkozva üdvözölte, hogy életbe lépett az EU Ukrajna vízummentességéről hozott döntése, amelynek köszönhetően az ukrán állampolgárok szabadon, vízum nélkül utazhatnak az Európai Unió területére.
    Kiemelte: az európai uniós vízummentesség megvalósulása mérföldkő Ukrajna európai integrációs útján, amelyet Magyarország a kezdetektől elkötelezetten támogat.
    Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország az elsők között ratifikálta Ukrajna európai uniós társulási megállapodását, és az elmúlt években nagyon sokszor lépett fel Ukrajna uniós vízummentességének késleltetése ellen.
    A vasárnap hatályba lépő vízummentesség ezért a magyar kormány számára is fontos siker - hangsúlyozta Potápi Árpád János.
    Magyarország érdeke a demokratikus, politikailag és gazdaságilag erős, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó Ukrajna - mondta az államtitkár, hozzátéve: az uniós vízummentesség életbelépése meghatározó ebben a folyamatban, amelyben a további haladás a magyar kormánynak kiemelt fontosságú.