Andrea napja van. | 2024.04.18

Cetelem: a magyar vásárlók pesszimisták, de a borúlátás ellenére terveznek

2017-06-10 08:55:00

 A magyar vásárlók a pesszimistábbak közé tartoznak Európában, ám ezt a piaci folyamatok sem igazán támasztják alá, hiszen a jegybank adatai szerint tavaly 60 százalékkal több személyi kölcsönt vettek igénybe az ügyfelek, mint egy évvel korábban, és ez arról árulkodik, hogy az emberek a borúlátás ellenére terveznek, és neki is látnak elképzeléseik megvalósításának - közölte a Magyar Cetelem Bank (MCB) egy felmérés alapján.

    A Cetelem 2017-es körképének adataiból, amelyeket az MCB ismertetett az MTI-vel, kiderül: miközben az európaiak közérzete tíz év óta a legjobb, a magyarok országuk helyzetét és egyéni kilátásaikat is borúsabban ítélik meg az átlagnál. Ugyanakkor a magyar fogyasztók 36 százaléka számít személyes helyzetének javulására az elkövetkező két évben, a kontinens egészében mért 32 százalékkal szemben.
    A Cetelem évente megjelenő, tizenöt országra kiterjedő körképe szerint a kontinens egészére vetítve egy év alatt 4,7-ről 4,9-re emelkedett az országok általános helyzetét tízes skálán értékelő pontszám. Kivételt csak Franciaország (4,4) és Magyarország (3,9) képez, ahol nem változott a fogyasztók érzete tavaly óta. Személyes helyzetüket értékelve a magyarok pesszimistának számítanak a kontinenshez képest, 4,2-re értékelték saját helyzetüket, míg az európai átlag 5,5.
    A Cetelem felhívta a figyelmet, annak dacára sem javult a magyarok közérzete, hogy tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedtek a reálbérek, fellendült a fogyasztás és bővült a hitelezés. Jövőre pedig a járulékcsökkentésnek és a minimálbér-emelésnek köszönhetően tovább erősödhet a lakossági fogyasztás, ezáltal a kiskereskedelmi szektor forgalma; még intenzívebb lehet a munkaerő iránti kereslet; a belső fogyasztás mellett a beruházások is húzóerővé válhatnak, valamint az iparban is komoly fellendülésre számítanak az elemzők.
    A Cetelem 2016-os körképéből az is kiderül, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 90 százaléka alaposan megnézi és összehasonlítja az árakat, mielőtt vásárolna. Magyarországon az emberek 91 százaléka veti össze az árakat a vásárlást megelőzően, 87 százalékuk pedig sokat töpreng, mielőtt pénzt ad ki valamire.
    A Cetelem körkép 10 673 (országonként legalább 800) európai polgár bevonásával készült 2016 végén. A kutatásban részt vevő országok: Belgium, Cseh Köztársaság, Egyesült Királyság, Franciaország, Dánia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovákia.