Emma napja van. | 2024.04.19

Közbeszerzési Hatóság: szigorodtak az ellenőrzések, nőtt a kiszabott bírságok összege tavaly 

2017-06-09 18:41:00

Szigorodtak a Közbeszerzési Hatóság (KH) ellenőrzései, a hatóság keretében működő Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) tavaly csaknem 500 millió forint bírságot szabott ki, ami csaknem ötszöröse az előző évinek - mondta Rigó Csaba Balázs, a KH elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. 

    Ismertette, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság által vizsgált ügyek száma (1046 jogorvoslati eljárás) 10 százalékkal nőtt egy év alatt. Jogsértést a testület az esetek 75 százalékában állapított meg, amelyeknek alig 18 százalékát támadták meg bíróságon, túlnyomórészt sikertelenül - tette hozzá. 
    Kiemelte, hogy súlyosabb esetekben, például szándékosság vagy alapelvi sérelmek esetén a bírság összege több tízmillió forint is lehet, a befizetett összegek pedig a költségvetést gyarapítják. 
    Rigó Csaba Balázs elmondta: a hatóság által kötelezően ellenőrizendő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya - érték alapján - a felére, 5,9 százalékra esett vissza 2016-ban, a nyílt eljárások aránya pedig 52,5 százalékról 68 százalékra nőtt egy év alatt.
    A KH számára új feladat a kifizetések és a szerződések teljesítésének ellenőrzése - utóbbi alapján az ajánlattevő is bírságolható -, a közérdekű bejelentések kivizsgálása, januártól pedig az ajánlattevők kapacitását és annak rendelkezésre állását is ellenőrzik, amely az alvállalkozókra is kiterjed - mondta.
    A KH elnöke hangsúlyozta, hogy a jogszabályok által meghatározott régi és új alaptevékenységeken - többek között az ellenőrzéseken, a jogalkotás elősegítésén, a jogalkalmazók támogatásán túl - önként vállalt feladatokat (telefonos ügyfélszolgálat, közbeszerzési szakjogász képzés, stb.) is teljesít a hatóság. A hatékony kommunikáció érdekében pedig nemrég mobiltelefonos applikációt indítottak (napi közbeszerzés), amelyen a frissen megjelent felhívások mellett a jogorvoslati eljárások és a külföldi tenderek is megtekinthetők országonkénti bontásban, emellett megújult és a felhasználói igényekhez jobban igazodik a közbeszerzési portál is.
    Kérdésre válaszolva a KH elnöke elmondta: a bírságok összege az idei év végére jelentősen meghaladhatja a tavalyit, akár az 1 milliárd forintot is elérheti.