Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM-államtitkár: közepes termés várható az őszi kalászosokból

2017-06-09 12:34:00

Az előzetes becslések alapján az idén jó közepes termésre lehet számítani az őszi szántóföldi növénykultúrákban - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a kelet-magyarországi régió kalászos fajtabemutatóján pénteken Szabolcs településen.

    Czerván György az eseményen az MTI kérdésére elmondta, a több mint 200 ezer hektáron elvetett őszi árpától hektáronként 4,8 tonnás, a 960 ezer hektáron termő őszi búzától 5 tonna körüli, a 260 ezer hektárt elfoglaló őszi káposztarepcétől pedig 2,9 tonnás terméseredményeket várnak a szakemberek.
    Az államtitkár hozzátette, a tavalyi, kiugrónak számító termésrekordokat idén biztosan nem fogják elérni ezek a növények, de a gazdálkodók - a minőségtől függően - jó gazdálkodási évben bizakodhatnak.
    Tájékoztatása szerint ezek a növénykultúrák a téli időszakban kisebb-nagyobb fagykárokat szenvedtek, a repcénél például mintegy 20 ezer hektárt voltak kénytelenek kiszántani a gazdálkodók. Az ezt követő száraz időszakot és az áprilisi fagyokat is megsínylették, de a helyzet nem rossz, a közepes termés elérhető lesz - tette hozzá.
    Czerván György tájékoztatása szerint összesen közel 80 ezer hektárra történt kárbejelentés, a legnagyobb részben téli és tavaszi fagykárra - nagyjából 30 000-30 000 hektárra -, az utóbbi hetekben pedig főként a jégkárbejelentések emelkedtek meg. 
    A kárenyhítési rendszerről szólva elmondta, az alapban jelenleg 27 milliárd forint áll rendelkezésre a jogos kárigényeknek a teljesítésére.
    A kárenyhítési szabályok fontos változása, hogy bekerült a kárjogcímek közé a légköri aszály, valamint a korábbiaktól eltérően már nem üzemenként, hanem növényi kultúránként mérik a hozamérték csökkenését - mondta az államtitkár.