József napja van. | 2024.03.19

Négy településen lesz időközi választás vasárnap

2017-06-09 06:14:51

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Almásfüzitőn és Csanádpalotán polgármestert, Tatárszentgyörgyön és Izsófalván polgármestert és képviselőket választanak. 

    A Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitőn azért kellett kiírni az időközi polgármester-választást, mert a települést korábban 15 évig vezető Karánsebesy Lukács (független) február végén egészségi okból lemondott. A vasárnapi voksoláson három jelölt indul: Beró László alpolgármester és Csapucha Árpád függetlenként (utóbbi a 2014-es választásokon a Fidesz jelöltjeként lett a képviselő-testület tagja), Holbik Márton pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A választói névjegyzékben csaknem 1800-an szerepelnek. 
    A Csongrád megyei Csanádpalotán Kovács Sándor (független) polgármester halála miatt kellett kiírni az időközi választást. A 2800 lakosú határ menti település polgármesteri posztjáért hatan indulnak: Gajdics Róza, Mikulán László, Szügyi László, Nyergesné Kovács Erzsébet és Debreczeni István független jelöltként, valamint Kovács Zoltán Gábor a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A kisváros választói névjegyzékében mintegy 2500-an szerepelnek. 
    A Pest megyei Tatárszentgyörgyön polgármestert és képviselőket választanak, miután a település képviselő-testülete február közepén feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért három jelölt indul: Bakóné Beles Erzsébet függetlenként, Szehofner József a Fidesz-KDNP, Nagy Sándor pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A hat képviselői helyre tizenöten pályáznak, közülük 14-en függetlenként, egy jelölt pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A választói névjegyzékben mintegy 1500-an szerepelnek. 
    A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Izsófalván szintén a képviselő-testület önfeloszlatása miatt tartanak időközi választást. A polgármesteri posztért három független jelölt indul: Simon Ottó, Pató István és Harencsár Zoltán. A hat képviselői helyért 22 jelölt indul, közülük 21-en függetlenként, egy pedig a Magyar Munkáspárt képviseletében. A választói névjegyzékben mintegy 1300-an szerepelnek. 
    Vasárnapra két időközi települési nemzetiségi választást is terveztek: a Fejér megyei Mezőszilason és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszafüreden roma települési nemzetiségi képviselőket választottak volna, a voksolások azonban jelöltek hiányában elmaradnak, így a településeken legközelebb csak 2019-ben lehet roma nemzetiségi önkormányzatot alakítani.