József napja van. | 2024.03.19

Balog Zoltán Kanadában megerősítette a világ valamennyi magyar gyermekét segítő programot

2017-06-09 06:09:48

A Kanadában tartózkodó Balog Zoltán miniszter a reformáció emlékünnepségén mondott beszédében megerősítette, hogy a kormány jövőre a világ valamennyi magyar gyermekét segítő programot indít. 

    Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kanadai látogatásának második napján, csütörtökön, Niagara Fallsban részt vett a reformáció ötszázadik évfordulójának emlékére rendezett magyar ünnepségsorozaton. Huszonnégy lelkipásztor vezetésével több mint háromszáz magyar érkezett Ausztráliától az Egyesült Államokig és Erdélyig, a világ minden tájáról. 
    Balog Zoltán az MTI-t telefonon tájékoztatva elmondta, hogy a nagy találkozón - amelynek szervezését a torontói magyar közösség vállalta, a magyar Reformáció Emlékbizottságban az amerikai reformátusokat képviselő Vass Zoltán tiszteletes vezetésével - szabadtéri istentiszteletet tartottak, vonulás volt, majd beszédek hangzottak el és koncertmuzsika csendült, Kató Béla, az erdélyi református egyház püspöke pedig ajándékba vitt székely zászlóval örvendeztette meg az egybegyűlteket, akik között reformátusok, katolikusok, evangélikusok, baptisták egyaránt voltak. 
    "Felemelő volt" - fogalmazott az MTI-nek Balog Zoltán, s jelképesnek mondta, hogy a szervezők a református ünnepséghez éppen a katolikus karmeliták kolostorát és vendégházát bérelték ki, a hozzá tartozó templommal. 
    Itt újította meg konfirmációs fogadalmát a több mint háromszáz jelen lévő magyar. 
    Az ünnepélyes konfirmáción Balog Zoltán a kormány nevében köszönetet mondott minden magyar kereszténynek és lelkipásztoraiknak a magyarság és a hit megőrzéséért. Beszédében idézte az alkotmányt, amelynek hitvallása a minden magyarért vállalt felelősséget, a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, a nemzet szellemi és lelki egységét rögzíti, s amelynek alapvetése kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarokért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, s támogatja magyarságuk megőrzésére irányuló törekvéseiket. 
    A tárcavezető a konfirmáció ünnepsége után bejelentette a kormány köldökzsinórprogramját. Ennek lényege, hogy 2018 január elejétől minden magyar édesanya, a világban bárhol is adjon életet gyermekének, egyszeri anyasági támogatást kap és felajánlják neki a babakötvényt, amelyhez a magyar kormánytól kapott alapösszegen túl magas kamattámogatás is jár majd a gyermek 18 éves koráig. "Magyar gyermekekről van szó, s ők ugyanolyan fontosak, mint a Magyarországon született gyermekek" - fogalmazott Balog Zoltán az MTI-nek. 
    A kérdésre, hogy miért éppen Niagara Fallsban tartották az emlékező ünnepséget, a miniszter hasonlattal válaszolt: "a jelenlévők számára a Niagara zuhogó áradata a hitbeli megújulás mindent elsöprő erejét is jelképezte".