József napja van. | 2024.03.19

Zsigó Róbert: kedvezőek a gabonatermesztési kilátások az idén

2017-06-08 15:34:36

 

Kedvezőek a gabonatermesztés kilátásai az idén a kemény január-februári fagyok, valamint az április-májusi hideghullám ellenére - jelentette ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár csütörtökön Baján, a Bajai Gabona Partnerség szakmai konferenciáján.

 

    A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott közlemény szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara április 5-i felmérése alapján az őszi vetésű szántóföldi növények 42-48 százaléka jó, 35-40 százaléka közepes és 13-17 százaléka gyenge minősítést kapott. Így az átlagosnál valamivel jobb eredmény érhető el. 
    A közlemény idézi Zsigó Róbertet, aki elmondta: a magyar gabonaszektor 2017-ben is sikeres ágazat lehet, a hazai belső szükséglet biztosított, várhatóan jelentős mennyiségű export árualap is képződik. 
    Zsigó Róbert ismertette: a mezőgazdasági termelésen belül a gabonafélék képviselik a legnagyobb arányt 26,6 százalékos értékkel. Ezt követik 12,4 százalékos aránnyal az olajos növények. A két szektor a teljes mezőgazdasági termelés közel 40 százalékát adja, teljesítményük meghatározó a teljes mezőgazdaság sikere szempontjából.
    Magyarország nettó gabonaexportőr, átlagos években nagy mennyiségű exportálható többletet termel, és még a leggyengébb termésű években is bőven jut exportra. A búzánál az átlagos 4,5-5,5 millió tonnás éves terméshez 2,7-2,9 millió tonnás éves belső felhasználás társul. Az éves átlagos exportálható mennyiség 1,5-2,5 millió tonna. A kukoricánál az átlagos termés 7-9 millió tonna, a belső felhasználás éves szinten 4,7-5 millió tonna. Exportra évente 3-5 millió tonna kerül. 
    Egyéb gabonák esetében az átlagos 2 millió tonna körüli terméshez 1,4-1,5 millió tonnás belső felhasználás és 0,3-0,4 millió tonnás exportálható többlet társul - tájékoztatott az államtitkár.
    Emlékeztetett: a magyar mezőgazdaság, és azon belül a szántóföldi növénytermesztés az elmúlt évek mindegyikében pozitívan járult hozzá a gazdasági növekedéshez, 2016-ban számos történelmi rekord is megdőlt ezen a területen.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány