József napja van. | 2024.03.19

Első éles gyakorlatára készül a magyarországi NATO erőket integráló egység

2017-06-08 15:06:29

 

 Májusi sikeres értékelő gyakorlatát követően június végén már első éles gyakorlatára készül a magyarországi NATO erőket integráló elem (NATO Force Integration Unit - NFIU).

 

    A témában tartott csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a Magyarországon működő NFIU a NATO négynapos értékelő gyakorlatán kitűnőre vizsgázott, immáron a transzatlanti katonai szervezet teljes jogú tagjaként szolgál.
    A teljes NATO-képesség elérése tíz nemzet - Egyesült Államok, Lengyelország, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Németország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország és Magyarország - katonáinak és jó együttműködésüknek köszönhető - fűzte hozzá.
    Garas László ezredes, a Székesfehérváron működő magyar NFIU parancsnoka elmondta, hogy mostantól képesek elősegíteni a NATO nagyon magas készenlétű erőinek (VJTF) gyors betelepítését hazánkba, amennyiben a biztonsági helyzet úgy kívánja, továbbá összekötő kapocsként funkcionálnak a NATO-erők és a magyar hadvezetés között.
    Bejelentette, hogy első feladatuk június végén a Saber Guardian 17 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton lesz, amelyen az Egyesült Államok európai szárazföldi haderejének parancsnoksága mellett hét ország 40 ezer katonája vesz részt. A Romániában, Bulgáriában és Magyarországon zajló gyakorlaton támogatják a nemzetközi erők Magyarországon keresztüli áthaladását, illetve folyamatosan felügyelik azok tevékenységét.
    A megváltozott európai biztonsági környezetre adott válaszként a 2014-es Wales-i NATO csúcstalálkozó után létrehozták a nagyon magas készenlétű erőket, amelyek rövid időn belül bevethetők a NATO tagállamok területén. A katonai erők minél hatékonyabb támogatása érdekében vált szükségessé a NATO erőket integráló elemek létrehozása, amelyek elsődleges feladata a nagyon magas készenlétű erők gyors és hatékony bevetésének előkészítése és támogatása.