Andrea napja van. | 2024.04.18

Paksi bővítés - Roszatom: a tervezésbe is bevonják a magyar cégeket

2017-06-08 13:52:00

 

A paksi atomerőmű új blokkjainak tervezési, engedélyezési munkájába a magyar vállalkozásokat is bevonják közbeszerzési eljárás keretében - hangsúlyozta Alekszandr Kazarin, a beruházó Roszatom orosz állami konszern tervezéssel foglalkozó leányvállalata, a szentpétervári Atomprojekt vállalat vezérigazgatója a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozata paksi szekciójának csütörtöki rendezvényén, Budapesten.

 

    Az iparkamara kerekasztal-beszélgetést szervezett, ahol a Paks II beruházás fő tervezője, az Atomprojekt szakemberei ismertették cégük közbeszerzési eljárási szabályait, és válaszoltak a magyar cégek konkrét kérdéseire.
    A kerekasztal-beszélgetést megelőző plenáris ülésen Alekszandr Kazarin elmondta, a külföldi partnerekkel való együttműködés során általában az engedélyezést segítő tanácsadói szolgáltatásra, dokumentációk adaptálására, létesítmények szállítására írnak ki pályázatot, erre készülnek a paksi beruházásnál is.
    Hangsúlyozta, hogy a tervezés során a legfontosabb szempont az atomerőművi biztonság, Paksra a legkorszerűbb létesítményt tervezik, amely már a számos aktív és passzív biztonsági elemet is tartalmazó 3+ generációhoz tartozik, kipróbált technológiát, megoldást alkalmaznak.
    Tatjana Medvegycsikova, az Atomprojekt közbeszerzési vezetője ismertette, hogy cégük a versenyeztetést és a versenyen kívüli eljárást egyaránt alkalmazza a megrendelés nagyságától függően, a felhívásokat orosz és nemzetközi, köztük európai honlapokon teszik közzé. Mindkét eljárás esetében alaposan elemzik a piacot, nézik a költségvetést, a jelentkező cég alkalmasságát és tevékenységi jogosultságát, pénzügyi helyzetét, üzleti jó hírnevét. A kiírásban szerepeltetik az értékelési szempontokat, azt, hogy milyen arányban veszik figyelembe az árat, a fizetési feltételt, a határidőt, a minőséget, a megfelelő képesítéssel rendelkező szakemberek meglétét.
    Andrej Mazin, a Roszatom magyarországi főképviselője hangsúlyozta, a paksi beruházáson sok közös feladat lesz, és erre időben fel kell készülni. Kiemelte, hogy a paksi beruházást átláthatóan valósítják meg közbeszerzéseken. 
     Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke, a paksi szekció vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az MKIK paksi szekciója szakmákra bontva folytatja a konzultáció-sorozatot az orosz beruházó és a magyar vállalkozások között. Egyebek közt szeretnék elérni, hogy magyar szakemberek az épülő erőműveknél tapasztalatszerzésre mehessenek.
    Tóth Imre szerint sokat kell tenni azért, hogy a paksi projektben a magyar beszállítói arány elérje a 40 százalékot.