Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: Észak-Korea a nukleáris programban látja a fennmaradás garanciáját

2017-06-07 07:03:44

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének vezetője szerint Észak-Korea azért nem fogja feladni nukleáris programját, mert abban látja fennmaradásának végső garanciáját.

    Csoma Mózes az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azt mondta, az észak-koreai rezsim a koreai háború időszaka óta arra készül, hogy meg fogják támadni. Ezért már régen a föld alá vitték a gyárakat, üzemeket - tette hozzá.
    A szakértő úgy fogalmazott: Észak-Korea már "megszokta" az ellene irányuló szankciókat. A vezetők "sajnálták", ha a megszorítások miatt rosszabbá váltak a lakosság életkörülményei, de emiatt nem változtatták meg döntéseiket.
    Azt a tanulságot vonták le a történelemből, hogy akkor tudják megőrizni a hatalmukat és elkerülni a nemzetközi beavatkozást, ha rendelkeznek nukleáris eszközökkel és az ezeket hordozó rakétákkal.
    A tanszékvezető azt mondta, Kína folyamatosan közvetít Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Tompítja a feszültséget, azonban nem kívánja az észak-koreai rezsim összeomlását, ez ellentétes lenne a stratégiai érdekeivel.
    Csoma Mózes szerint az észak-koreaiaknak egyrészt biztonsági garanciákra lenne szükségük, másrészt arra, hogy lássák, tisztelik őket a nyugatiak. "Ördögi kör", hogy Észak-Korea azért fegyverkezik, hogy ne támadják meg, de közben azért támadják, mert fegyverkezik - vélekedett.