Gedeon napja van. | 2024.03.28

Mintegy 140 ezren látták a Miskolci Nemzeti Színház előadásait

2017-06-07 06:14:29

A tavalyi évadhoz képest négyezerrel több, 139 304 néző, köztük több mint 11 ezer bérletes látta a 2016-2017-as évadban a Miskolci Nemzeti Színház 491 előadását - jelentették be a kedden tartott társulati ülésen, ahol a művészeti tanács tagjai összegezték az évad eredményeit és átadták a legjobbnak ítélt művészek és színházi munkatársak díjait.

    Béres Attila igazgató beszédében elmondta, az idei a színház egyik legjobb évada volt. "Ezt igazolják a számok, és a szakmai vélemények is, hiszen szinte minden nyári színházi fesztiválon képviselteti magát valamelyik előadásunk a POSZT-tól egészen a Magyar Táncfesztiválig" - hangsúlyozta Béres Attila.
    Már az évad elején nagyon magasra tettük a lécet, de ezt a kezdeti lendületet tartani, sőt, fokozni is tudtuk, ami annak köszönhető, hogy a színház minden művésze és dolgozója folyamatosan magas színvonalon végezte munkáját - idézte az igazgatót a színház MTI-hez eljuttatott közleménye.
    Szabó Máté művészeti vezető kiemelte, ez a színház "minden területen megóvta magát a romlástól". "Vannak persze gyenge pillanatok, amikor valami kevésbé ideálisan vagy tökéletesen rosszul sikerül, de itt nem ez a jellemző. Ebben a színházban inkább erősítjük egymást. Én pedig hiszek abban, hogy erre van szükség: a jó szóra, a felelősségteljes átgondoltságra, az előrelépésre, a bátorságra és a bizalomra" - tette hozzá.
    Az önkormányzat nevében Kriza Ákos polgármester mondott köszönetet a színház munkájáért és társadalmi felelősségvállalásáért. "Ez a színház minden előadásával színt visz a hétköznapokba. Magánemberként, a nézőtéren ülve engem is magával ragad a színpadi játék, és elfeledkezem minden másról arra a pár órára" - mondta Kriza Ákos. 
    Számos díjat is átadtak az évadzárón. Az évad színművészét a társulat tagjai maguk közül választják ki minden évben. A kollégák elismerését ebben az évadban Fandl Ferenc érdemelte ki. A Miskolci Balett tagjai Bányai Mirjamot választották az évad legjobb balettművészének. Az évad legjobb énekkari művésze Hegedűs Richárd lett, a zenekaré pedig Székely Balázs. A színház patrónusainak díját két rendező, Rusznyák Gábor és Béres Attila kapta. 
    Az Észak-Magyarország, a Borsod Online és a színház elindított egy közös online szavazást is, ahol Görög Lászlót választották meg az év színészének, A mi osztályunk az évad előadása címet érdemelte ki. 
    A társulat nyáron a Kivilágos kivirradtig című darabbal részt vesz a POSZT versenyprogramjában, a győri magyar Táncfesztiválon bemutatják az Anna kareninát, A Városmajori Színházi Szemlén A hülyéje című darabot, és a Vidéki Színháza Fesztiváljára a La Mancha lovagjával készülnek.