Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 10. rész (vitanap) 

2017-06-06 19:28:00

Az ellenzék bírálta a kormány nyugdíjpolitikáját az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről szóló vitanapon, az Országgyűlés keddi ülésén.


    Jobbik: differenciált emelésre és a bérunió megvalósítására van szükség 

    Sneider Tamás (Jobbik) azt mondta: Hollik István hazudott, hiszen a Jobbik csak tartózkodott azon a szavazáson, amely a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségéről szólt a nők számára. 
    Bírálta a kormányzatot, amiért szociális hozzájárulási adót vezetett be, mert a nyugdíjjárulék adóvá alakításával szerinte azt biztosították, hogy az összeg bármire elkölthető, azt nem kell odaadni az időseknek, amellyel csak tavaly 600 milliárd forinttal rövidítették meg őket. Az adó visszaminősítését szorgalmazta járulékká. 
    Amikor a Jobbik bérunióról beszél, azt is mondja: a nyugdíjakat is fel kell zárkóztatni az unióshoz - hangsúlyozta, hozzátéve: 2009-ben még a GDP 11 százalékát költötte a nyugdíjrendszerre az ország, ma már csak 9 százalékát, holott az uniós átlag 13 százalék. De a mesterségesen alacsonyan tartott bérek is az igen alacsony nyugdíjakhoz is vezettek - mutatott rá. 
     Jelenleg 60 ezer forint a nyugdíja annak, akik minimálbérre volt bejelentve, de például az egész életükben alacsony bérekkel megalázott ápolónők akár éhen is halhatnak, ha nyugdíjba mennek - fogalmazott, hangsúlyozva: 650 ezer nyugdíjas él kevesebb, mint 100 ezer forintos járadékból. 
    Mindezek miatt differenciált nyugdíjemelést szorgalmazott, mert, mint mondta, a legmagasabb nyugdíjak ma már 2 millió forint felett vannak. Ez lenne igazságos? - tette fel a kérdést. 
    Az ellátás minőségéről szólva kijelentette: 28 ezren várnak arra, hogy bekerülhessenek az idősellátásba, a Jobbik ezért idősotthon-építési, férőhely-bővítési programot indítana. A házi gondozásról szólva azt mondta: egyre nehezebben viselik el a terhet az alulfizetett szociális dolgozók.
    Közölte azt is: pártja továbbra is kiáll azért, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 évnyi munkaviszony után.
    
    LMP: nincs garancia az időskori elszegényedés ellen
        
    Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka azt emelte ki: a nyugdíjrendszer átalakításra szorul és noha lenne pénz a javítására, azt ellopják vagy olyanoknak adják, akiknek kevésbé van rá szükségük.
    Ismertette, hogy miközben az átlagnyugdíj 123 ezer forint, 71 ezer olyan nyugdíjas van, aki 50 ezer forint alatti juttatást kap.
    A kormány nem ad garanciát az időskori elszegényedés ellen - értékelt, szóvá téve azt is, hogy a nők jövedelemhátránya a nyugdíjban is megmutatkozik.
    Az ellenzéki politikus szerint a nyugdíjak nem őrizték meg vásárlóértéküket, mert nem az ő fogyasztói kosaruk szerinti infláció szerint számolt a kormány, amelyben súlyozottan figyelembe kellett volna venni például a gyógyszerkiadásokat.
    Nem tesznek a kisnyugdíjasokért sem, s nem hozzák előre a nyugdíjkorrekció kifizetését - tette hozzá, bírálva azt is, hogy az alacsony nyugdíjak konzerválják a szegénységet.
    Schmuck Erzsébet szóvá tette a korengedményes nyugdíj és a szociális segélyezés rendszerének átalakítását, s szerinte a kormány ellehetetlenítette a nyugdíjasok munkavállalását is. Mint mondta, a nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvény csak azt eredményezi majd, hogy olcsó munkaerő álljon rendelkezésre vagy uniós támogatásokat lehessen "lenyúlni".
    Az LMP képviselője az öngondoskodás elleni lépésnek tartotta, hogy elvették a magánnyugdíj-pénztári befizetéseket és nagyobb adóztatás alá esik az előtakarékosság.
    
    Fidesz: a kormány a gazdaságpolitikai eredményekre alapoz
    
    Csöbör Katalin (Fidesz) sikeresnek ítélte a nyugdíjrendszer működését, amelynek szavai szerint a józan ész az alapja. A kormány olyan stabil és megbízható rendszert alakított ki, amely nem termeli újra az államadósságot, nem hitelre, hanem a gazdaság eredményeire alapoz.
    A kormánypárti politikus ezzel szembeállította, hogy a szocialisták 2002-ben "a csillagos eget is megígérték", hogy nyerjenek a választáson, aztán meglepte őket az összeomlás, ami miatt 20 milliárd euró hitelt kellett felvenni.
    A Jobbik férfiak 40 év utáni nyugdíját érintő felvetésé opportunizmusnak nevezte, szerinte a párt elvtelenül elfújja bárki nótáját, becsapta szavazóit és egy félszocialista-félliberális párt lett.
    
    MSZP: igazságot kell tenni
    
    Varga László (MSZP) szerint a kormány a jövő nyugdíjainak jelentős szeletét vette el, amikor "szétverte" a magánnyugdíj-pénztári rendszert és 3 ezer milliárd forint megtakarítást élt fel.
    Szóvá tette azt is, hogy az 5 százalékos áfakulcs csak a termékek szűk körére vonatkozik.
    Mint mondta, 13. havi nyugdíj pedig csak a szocialista kormány alatt járt, azt a válság miatt kellett felfüggeszteniük, azonban lenne forrás újra megadni azt, egyebek mellett a propagandaköltések, az MVM-es szponzoráció vagy a köztévé forrásaiból.
    Az MSZP-s képviselő bírálta a korhatár előtti nyugdíjlehetőség megszüntetését és a szolgálati nyugdíjasokat érintő változásokat. Számításai szerint 2012 óta 100 milliárd forintos nagyságrendű forrást vontak ki a területről és méltatlanul elbántak például a bányászokkal.
    Igazságot kell tenni - jelentette ki, a rokkantsági nyugdíjról szóló rendelkezések felülvizsgálatát is sürgetve.