Gedeon napja van. | 2024.03.28

A leendő kormányfőről tárgyalt a parlamenti pártokkal az új szerb elnök

2017-06-06 17:53:00

A szerbiai parlamenti pártok vezetőivel és képviselőivel találkozott Aleksandar Vucic köztársasági elnök hétfőn és kedden Belgrádban, hogy a leendő kormányfő személyéről tárgyaljon, a megbeszélések ellenére azonban továbbra sem lehet tudni, ki váltja az áprilisi elnökválasztást megnyerő Vucicot a miniszterelnöki székben.

    A szerbiai sajtóban három lehetséges forgatókönyv forog. Az egyik szerint az új miniszterelnök a Vucic vezette Szerb Haladó Pártból (SNS) kerül ki, hiszen a tavalyi előrehozott parlamenti választáson ez a párt fölényesen diadalmaskodott. A másik verzió szerint a szocialista Ivica Dacic ülhet át Vucic korábbi székébe, ő ugyanis már volt az ország miniszterelnöke, és jelenleg is megbízott kormányfőként irányítja a politikát. A harmadik elképzelés szerint pedig egy párton kívüli személy vehetné át a kormány vezetését, és ennek a gondolatmenetnek a támogatói a legesélyesebbnek Ana Brnabic közigazgatási minisztert tartják. Amennyiben ez utóbbi forgatókönyv valósulna meg, Ana Brnabic nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem első leszbikus kormányfője is lenne.
    Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke az államfővel folytatott tárgyalást követően kijelentette: pártja a politikai stabilitás megőrzése mellett áll ki, és azokat a megoldásokat fogadja el, amelyek ezt szolgálják. Mint mondta: Aleksandar Vucic támogatása nem személyi, hanem elvi kérdés volt a VMSZ számára, majd hozzátette, pártja az SNS koalíciós partnereként azt a miniszterelnök-jelöltet fogja támogatni, akit a Szerb Haladó Párt javasol.
    A VMSZ frakcióvezetője, Pásztor Bálint korábban arról beszélt, hogy az SNS és a VMSZ koalíciója jól működik, bizonyos célok már meg is valósultak, és a többi megbeszélt pont megvalósítására is számítani lehet. Pásztor Bálint reményének adott hangot, hogy az új kormány hamarosan megalakul.
    A korábbi közlések szerint az új miniszterelnököt június 12-18. között kéri fel kormányalakításra az államfő. 
    A jelenlegi politikai helyzet összetettségét az adja, hogy Szerbia történetében először fordult elő, hogy hivatalban lévő miniszterelnök indult az államfői posztért, és meg is nyerte a választást. Az új kormány gerincét az Aleksandar Vucic vezette párt adja majd, ám a várakozások szerint néhány tárca vezetését más veheti át.