Auguszta napja van. | 2024.03.29

Minden évben nosztalgiaútra mennek az egykori NDK-ban dolgozó magyarok

2017-06-05 18:47:11

Évente nosztalgiaútra mennek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban (NDK) dolgozó magyarok - közölte az NDK-s Magyarok Közhasznú Egyesületének titkára az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában azzal kapcsolatban, hogy idén ötven éve kötött államközi megállapodást a munkaerőcseréről Magyarország és az NDK.

    Gergely Márta azt mondta, minden évben más várost keresnek fel azok közül, amelyekben dolgoztak. Kérésre fát is szoktak ültetni, amit a kinti polgármesterek támogatnak - tette hozzá, megjegyezve: előfordult olyan eset, hogy két régi szobatárs, kolléga negyven év után találkozott teljesen véletlenül, és egyből megismerték egymást.
    Az egyesület titkára közölte, hogy a külföldön maradtak is szerveznek találkozókat, például Drezdában és Berlinben egyaránt jó magyar közösség alakult ki.
    1967-ben Magyarország és az NDK államközi egyezményt kötött, ennek alapján 1967 és 1983 között több tízezer magyar fiatal dolgozott évekig az NDK-ban. Az egyezmény lehetőséget adott a keletnémet fiatalok magyarországi foglalkoztatására is, de ezt jóval kevesebb német vette igénybe.