Tivadar napja van. | 2024.04.20

Theresa May: nem halasztják el a választásokat

2017-06-04 18:57:00

Theresa May brit miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy a terveknek megfelelően megtartják jövő csütörtökön az előrehozott parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

    May hozzátette: a szombat éjjeli londoni merénylet miatt a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vasárnapra felfüggeszti kampányát, de a választási kampány hétfőn folytatódik.
    Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) nevű EU-ellenes politikai erő közölte, hogy nem állítja le kampányát, mert nem kívánja megengedni, hogy a terrorizmus akadályozhassa a demokratikus folyamatot. 
    A brit kormányfő a Downing Streeten tett nyilatkozata előtt a kabinet válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA ülésén elnökölt. 
    Az értekezlet utáni nyilatkozatában May nem tett említést arról, hogy változna a jelenleg érvényes második legmagasabb terrorkészültségi szint Nagy-Britanniában.
    Nem sokkal korábban Sadiq Khan, London polgármestere a BBC televíziónak nyilatkozva már kijelentette: nem változik a hivatalos meghatározás alapján súlyos fenyegetettséget jelző jelenlegi terrorkészültségi szint.
    Vasárnapi nyilatkozatában Theresa May felidézte, hogy nem egészen három hónapon belül ez volt a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában, és kijelentette: itt az ideje kimondani, hogy ebből elég.
    A brit kormányfő szerint a három merénylet mögött nem ugyanaz a hálózat áll, ám az elkövetőket mégis összeköti "az iszlám szélsőségesség gyűlöletet hirdető gonosz ideológiája". Ez az ideológia "az iszlám és az igazság eltorzított változata", amelynek követői azt vallják, hogy a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok nyugati értékei nem összeegyeztethetők az iszlám hittel - mondta Theresa May.
    A brit miniszterelnök szerint ezt az ideológiát nem lehet csak katonai beavatkozással és a folyamatos terrorellenes védelmi műveletek fenntartásával legyőzni. Ez az ideológia csak akkor lesz legyőzhető, ha sikerül mindenkivel megértetni, hogy a pluralizmus brit értékei magasabb rendűek bárminél, amit a gyűlölet szónokai és hívei kínálnak - fogalmazott a brit kormányfő.
    Theresa May kijelentette: nem szabad megengedni, hogy ez az ideológia bárhol biztonságban tenyészhessen, márpedig az internet, valamint az internetalapú szolgáltatásokat nyújtó nagyvállalatok éppen ilyen teret biztosítanak ennek az ideológiának.
    May szerint ezért Nagy-Britanniának együtt kell működnie a szövetséges demokratikus kormányokkal olyan nemzetközi megállapodások elérése végett, amelyek szabályozzák a virtuális teret a szélsőségesség és a merénylettervek terjesztésének megakadályozása érdekében.
    A brit kormányfő hozzátette: ha szükséges, növelni kell a terrorcselekményekért kiróható börtönbüntetések időtartamát, még a kisebb jelentőségűnek látszó bűncselekmények esetében is.
    Theresa May megerősítette, hogy a London hídon, illetve a közeli Borough Market piacnál elkövetett szombat éjjeli merényletben heten vesztették életüket, 48-an megsérültek. 
    A miniszterelnök szerint sok sérült állapota életveszélyes.
    May elmondta azt is, hogy a fegyveres rendőri egységek az első hívás beérkezésétől számított nyolc percen belül mindhárom támadóval végeztek.
    A három merénylő robbanómellénynek látszó eszközöket viselt, de ezekről később kiderült, hogy utánzatok, és csak azért öltötték magukra, hogy pánikot és félelmet keltsenek - mondta vasárnapi nyilatkozatában a brit kormányfő.