Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2017-06-03 17:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa északi, északkeleti területein továbbra is hideg az idő. Finnországban, Oroszország nyugati részén többfelé a 10 fokot sem éri el a maximum-hőmérséklet, de mérsékelt a felmelegedés a Brit-szigetek, a balti államok, Fehéroroszország térségében is. Ugyanakkor a kontinensen másutt sokfelé 30 fok fölé, a Pireneusi-félszigeten (Cordoba, Granada) 36 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. Közép- és Dél-Európában a legtöbb helyen zavartalan a napsütés, több felhő a Nyugat-Európa felett húzódó frontrendszer mentén van. Helyenként az Észak-Balkánon és a Kárpát-medence térségében is képződnek gomolyfelhők, amelyekből zápor, zivatar is előfordul. Vasárnap estig az említett nyugati frontrendszer eléri a medencét, hatására vasárnap már több helyen számíthatunk záporra, zivatarra, de a hőmérséklet alakulásában nem lesz lényeges változás.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Szombaton északkeleten derült, száraz idő várható. A Dunántúlon és az Alföld déli felén időnként gomolyfelhők zavarják a napsütést, és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat, néhol felhőszakadás kíséretében. Éjszaka átmenetileg megszűnik a csapadéktevékenység, túlnyomóan derült lesz az ég. Vasárnap kezdetben derült, napos időre számíthatunk, majd a déli óráktól egyre gyakoribb lesz az erőteljes gomolyfelhő-képződés, és estig már több helyen kialakulhat zápor, zivatar, egy-egy heves zivatarra is számítani kell. Szombaton csak zivatarok környezetében erősödik meg a szél. Vasárnap a déli szél megélénkül, néhol megerősödik, majd délutántól a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és helyenként, valamint zivatar környezetében viharossá is fokozódik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, vízparton, illetve a nagyobb városokban lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 33 fok között valószínű.