Tivadar napja van. | 2024.04.20

Putyin védelmébe vette az amerikai kilépést bejelentő Trumpot

2017-06-02 22:15:00

 Védelmébe vette a párizsi klímaegyezményből történő amerikai kilépést bejelentő Donald Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon.

    "Nem ítélkeznék most Trump elnök fölött, hiszen (Barack) Obama korábbi elnök hozta meg a döntést (a csatlakozásról a párizsi klímaegyezményhez), lehet hogy a hivatalban lévő elnök úgy gondolja, ez nem volt átgondolt lépés, lehet, hogy szerinte nincsenek meg az ehhez szükséges források" - mondta az orosz vezető. 
     "Nézetem szerint lehetséges lett volna nem kilépni a párizsi egyezményből, mert az keretjellegű, hanem ehelyett lehetett volna változtatni az amerikai kötelezettségvállaláson az (a 2021-ben törvényerőre emelkedő) egyezmény keretein belül" - tette hozzá.
     Putyin egy - Megyn Kelly, az amerikai NBC (korábban a Fox News) műsorvezetője által moderált - fórumon ismételten hangsúlyozta, hogy nincs konkrét bizonyíték az amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásra.
    Az orosz elnök ezt a vádat az antiszemitizmushoz hasonlította, mint ahogy az oroszellenességet is. Azt hangoztatta, hogy Trump nem valamiféle orosz beavatkozás, hanem a saját képességeinek köszönhetően győzött.
    Az orosz vezető szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök nem vetett be vegyi fegyvert a saját népe ellen, és a civilek tömegével végző (április 4-i) vegyifegyver-támadás provokáció volt.
    "Tökéletes meggyőződésünk, hogy mindez provokáció volt. Aszad nem használt ilyen fegyvert. Olyanok vetették be, akik rá akarták kenni a felelősséget" - mondta az orosz vezető.
     Putyin szerint hasonló forgatókönyv szerinti támadások készültek máshol is Szíriában, beleértve Damaszkusz körzetét. Aszad nem hibátlan, de az ellenfeleit is ki kellene vizsgálni - mondta az orosz elnök.
    "Alapvetően mi nem Aszadot, hanem a szíriai államiságot védelmezzük. Nem szeretnénk, ha olyanná válna a helyzet, mint Líbiában, Szomáliában vagy Afganisztánban" - jelentette ki Vlagyimir Putyin.